Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volební debakl? Konzervativci premiérky Mayové vedou o pouhý jeden procentní bod

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Už ve čtvrtek 8. června půjdou Britové k předčasným parlamentním volbám a situace se pro premiérku Theresu Mayovou nevyvíjí dobře. Podle průzkumu společnosti Survation uskutečněného pro televizní stanici ITV vede Konzervativní strana nad opozičními labouristy jen o jeden procentní bod.

Průzkum se uskutečnil v pátek a v sobotu, před útokem islamistických radikálů v Londýně. Zatím není jasné, jak bude mít sobotní útok vliv na volby.

V předchozím průzkumu pro ITV zveřejněném před týdnem vedli konzervativci o šest procentních bodů. Podle nejnovějšího průzkumu by Konzervativní strana Mayové získala 41,5 procenta hlasů. Labouristé pak 40,4 procenta. Konzervativci by tak zřejmě neměli většinu v parlamentu.

Jiné průzkumy z posledních dní dávají konzervativcům větší náskok, v rozmezí 11 až 12 procentních bodů.

Mayová před brexitem svůj názor dlouho nevyslovila a nakonec se přiklonila ke stoupencům setrvání Británie v unii. Výsledky referenda však brala vážně: "Brexit znamená brexit," řekla stroze po hlasování.

Nejprve několikrát odmítla možnost uspořádání předčasných voleb, ale letos 18. dubna vyhlásila jejich termín na 8. června. Svůj krok zdůvodnila nejednotou parlamentu v otázkách chystaného odchodu Británie z EU a potřebou získat silnou podporu pro svůj postoj k vyjednávání o brexitu.

O političce původem z jihoanglického Eastbournu je známo, že si stojí za tím, co řekne, navzdory kritice. V tom připomíná německou kancléřku Angelu Merkelovou, se kterou ji spojuje i podobné rodinné zázemí. Obě ženy jsou dcerami evangelických pastorů.

Vedení ministerstva vnitra převzala v květnu 2010 a zůstala tam i po volbách v roce 2015. V srpnu 2011 musela čelit nejhoršímu pouličnímu násilí od 80. let v Londýně a průběžně se potýkala s migrační krizí. Na jednáních EU vždy hájila politiku své vlády, která byla proti rozdělení uprchlíků do zemí unie podle kvót. Kritiku unijních představitelů vyvolaly v roce 2015 její výroky, že běženci zachycení na moři by měli být vraceni zpět i proti své vůli.

Naopak uznání sklidila některá její rozhodnutí - když odmítla vydat do USA Garyho McKinnona, Brita viněného z hackerství. Nebo když naopak do Jordánska vydala kontroverzního kazatele abú Katadu.

Na veřejnosti se Mayová údajně prezentuje podobným stylem oblékání jako její předchůdkyně Thatcherová, potrpí si však na extravagantní obuv. Od roku 1980 je vdaná, děti nemá. "Vím, že nejsem nápadná politička. Nepořádám výpravy do televizních studií. Nepomlouvám ostatní při obědě ani nepopíjím v parlamentním baru," uvedla jednou.

Témata:  volby ve Velké Británii Velká Británie Theresa Mayová Konzervativní strana (Spojené království) Labouristická strana

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy