Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kábulský atentát je nejkrvavějším útokem v dějinách Afghánistánu, počet obětí vzrostl na 150

Terorismus
Terorismus
Foto: New York Times **www.nytimes.com**

Kábul - Atentát v Kábulu z minulé středy je nejtragičtější teroristický útok v Afghánistánu v jeho dějinách. Podle nové bilance zahynulo přes 150 lidí a 400 osob je zraněných. K masakru se dosud nikdo nepřihlásil. Podezření padá na extremistickou síť Hakkání, která je napojená na Taliban.

Minulou středu otřásla vládní a diplomatickou čtvrtí Kábulu exploze, když sebevrah odpálil nálož ukrytou v cisternovém autě v blízkosti německého velvyslanectví.

Většinu obětí tvořili afghánští civilisté, včetně žen a dětí. "Více než 150 nevinných synů a dcer Afghánistánu bylo zabito a více než 300 zraněných hospitalizováno s popáleninami či odtrženými údy," řekl afgánský prezident Ašraf Ghaní.

Dosud toto smutné prvenství držel sebevražedný pumový útok v jihoafghánském městě Kandahár, při kterém přišlo v únoru 2008 o život na 100 lidí.

Afghánistán od odchodu většiny zahraničních bojových jednotek v roce 2014 čelí mnoha politickým a bezpečnostním problémům. Prezident Ghaní se potýká se stále častějšími povstaleckými akcemi hnutí Taliban a na jihu země s novou teroristickou skupinou, která je spřízněna s organizací Islámský stát. Vláda podle odhadů USA kontroluje jen asi 60 procent území. Okolo 13.000 vojáků NATO v současné chvíli pomáhá cvičit afghánské bezpečnostní síly proti Talibanu a dalším skupinám.

Témata:  teroristické útoky v Afghánistánu Afghanistán terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy