Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté v Kábulu vystříleli vládní budovu: Bilance pondělního teroru je děsivá

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Nejméně 43 lidí zahynulo podle nové bilance při pondělním útoku ozbrojenců na vládní objekt v afghánské metropoli Kábulu, uvedlo dnes tamní ministerstvo zdravotnictví. Dalších 29 lidí bylo zraněno, upřesnila jeho mluvčí dřívější odhady. Byl to tak jeden z nejkrvavějších atentátů v hlavním městě Afghánistánu od začátku roku. K činu se zatím nikdo nepřihlásil.

Ozbrojenci v pondělí napadli komplex budov, kde sídlí afghánské ministerstvo veřejných prací a ministerstvo práce a sociálních věcí. U jedné z budov nejprve sebevražedný atentátník odpálil své auto naplněné výbušninami, načež do budovy vtrhli další útočníci.

Ozbrojenci během útoku vzali jako rukojmí desítky lidí a osm hodin sváděli boj s členy bezpečnostních sil. Někteří zaměstnanci se zabarikádovali ve svých kancelářích, další ozbrojenci zastřelili. Příslušníkům bezpečnostních složek se nakonec podařilo osvobodit více než 350 civilistů.

Po útoku bylo v objektu nalezeno 43 mrtvých, z toho tři těla patří podle afghánského ministerstva zdravotnictví ozbrojencům, kteří byli zneškodněni během pondělních bojů. O život přišlo také 39 civilistů a jeden policista.

At least 43 people were killed, and 10 others were wounded after a group of attackers stormed a government building in #Kabul on Monday, spokesman for Ministry of Public Health, Wahid Majrooh confirmed. #AfghanistanTOLOnews pic.twitter.com/18dIS95koj

— Omid Deedar (@omid_deedar) 25. prosince 2018

"Vtrhli dovnitř a na každého stříleli. Stříleli i přes zavřené dveře. Pokud jim někdo přišel do cesty, zastřelili ho," popsal dnes útok podle agentury AP vládní zaměstnanec Abdul Džalíl, který při útoku utrpěl zranění.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podezření ale padá na islamistické hnutí Tálibán či místní pobočku teroristické organizace Islámský stát (IS), které v posledních letech provedly v Afghánistánu mnoho útoků na vládní cíle.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid nicméně agentuře AFP řekl, že "nemá s útočníky nic společného".

Témata:  teroristické útoky v Afghánistánu Afghanistán EuroZprávy.cz Islámský stát

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy