Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlava anglikánské církve promluvila o teroristech a islámu. Tato slova vás asi hodně překvapí

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Londýn – Justin Welby, arcibiskup z Canterbury tvrdí, že londýnský útok je spojen s islámem asi tak, jako jsou křesťané zabíjející muslimy spojeni s křesťanstvím. Duchovní podle serveru The Independent říká, že náboženské spisy byly ‚zkrouceny a zneužity‘ lidmi k ospravedlnění násilí v celé historii lidstva.

Hlava anglikánské církve tvrdí, že náboženští vůdci musejí převzít odpovědnost za boj proti zvěrstvům obhajovaným náboženskými důvody a v jejich jménu. Welby připomněl, že v celé historii náboženských knih byly tyto texty „zkroucené a zneužité“ lidmi, kteří tak ospravedlňovali nenávistné násilí. „Pokud se něco stane v rámci naší vlastní víry a tradice, musíme převzít zodpovědnost za boj proti takovým věcem,“ tvrdí Welby.

Politici by podle něj neměl říkat „to nemá nic společného s islámem“ a soustředit se na bezpečnost a politické aspekty, protože jde také o ideologický problém. „Nemyslím si, že je nás to někam dostane, stejně jako tvrzení, že Srebrenica nemá nic společného s křesťanstvím,“ připomněl známý masakr muslimů v polovině 90. let.

„Z pohledu zvenčí se nabízí otázka, jak přistupovat k islámu, protože v něm není moc struktury. Není tam papež nebo biskup, za kterým můžete zajít a říct, že to je lídr,“ myslí si arcibiskup.

„Vždy budou existovat určité skupiny, které budou zastávat pohledy odlišné od hlavního proudu, ale co je po víkendu jasné, je mimořádná úroveň odsouzení útoku každým významným muslimským vůdcem, kterého známe, a každým významným muslimským orgánem, který známe,“ připomněl.

Za útoky podle něj stojí takový druh teologie, který bylo možné vidět v útocích různých náboženských skupin po celém světě. „Musíme jim čelit, že v rámci naší vlastní tradice a učit lidi, že jsou nepřijatelné,“ tvrdí Welby.  Dodal, že i křesťanství mělo podobnou „temnou stranu“, které muselo čelit.

Jedním z velkých problémů pro světské úřady, které se s ideologiemi snaží bojovat, je, že zřejmě nepochopily „základní principy víry, kterou se zabývají,“ varuje. „Jsou to často lidé, kteří nejsou schopni sami sebe vidět v kůži věřících a pochopit způsob jejich pohledu na svět, který definuje celý jejich život, každý jednotlivý aspekt toho, kdo jste a co jste,“ říká o vyšetřovatelích.

Témata:  teroristické útoky v Londýně terorismus křesťanství Islám Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy