Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude zahájeno řízení kvůli nedodržování migračních kvót? Brusel již brzy rozhodne

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Evropská komise příští týden předloží další zprávu o postupu programů přesídlování a přerozdělování žadatelů o azyl. Zároveň oznámí, zda zahájí řízení pro porušení unijní legislativy vůči těm členským zemím EU, které od Itálie a Řecka nepřebírají uprchlíky v rámci kvót, či vůči těm unijním zemím, které těchto osob převzaly jen málo.

V květnu, když byla tato zpráva zveřejněna naposled, uvedl eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos, že komise chce vidět rychlý pokrok u zemí, které dosud nepřijaly vůbec nikoho či jen několik málo migrantů a které už dlouhou dobu nenabídly do programu žádná místa.

Procedura, na jejímž konci může unijní soud udělit státu pokutu, by tak mohla být zahájena vůči Maďarsku a Polsku, které žádného migranta od Italů a Řeků nepřevzaly. V květnu ale Avramopulos poukázal také na Česko, jež přijalo jen 12 lidí a od loňského května nenabídlo žádná místa. Nyní česká vláda oznámila, že to už ani nehodlá udělat.

Mluvčí komise Natasha Bertaudová dnes připomněla, že Jean-Claude Juncker bude ve čtvrtek a v pátek na návštěvě v Praze, kde bude mít příležitost jednat o problematice také s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Podle nejmenovaného dobře informovaného představitele komise bylo pondělní oznámení české vlády překvapivé především svým načasováním, právě kvůli nadcházející Junckerově návštěvě.

Mluvčí Bertaudová připomněla Junckerův názor, který šéf komise vyjádřil i v rozhovoru pro Blesk, že evropský přístup k migraci znamená sdílení odpovědnosti a solidarity mezi členskými zeměmi s tím, že státy na vnějších hranicích bloku nemohou nést veškerou zátěž. "Česká republika loni přijala 12 lidí a od té doby nic. Je tu velký prostor k tomu, aby udělala víc," poznamenala dnes mluvčí.

Témata:  uprchlíci EU Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy