Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nespojujme vrahy a mírumilovné muslimy. Terorismus povede ke konci demokracie, varuje deník

Londýn, Velká Británie
Londýn, Velká Británie
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Projev britské premiérky Theresy Mayové v duchu "čeho je moc, toho je příliš" představuje pokus dramaticky transformovat britský přístup k terorismu pro sérii vražedných útoků, konstatuje editorial serveru The Guardian. Prestižní liberální server soudí, že ze strany Mayové šlo o dosud nejexplicitnější pobídku k trestání myšlenek namísto činů, což označuje za špatnou ideu.

Zločin smýšlení

Strategie navrhovaná Mayovou spočívá v boji s ideologií, nikoliv v boji s terorismem, píše britský deník. Obává se, že má trestat lidi za vnitřní přesvědčení a prosazuje tedy zavedení jisté formy zločinu smýšlení.

"Takový krok by skončil tím, že Británie prohraje boj s terorismem v právním minovém poli dogmat a piety," varuje The Guardian. Poukazuje, že podle Mayové si máme myslet, že čelíme hrozby ze strany doktríny, která sice násilí obecně nepřijímá, ale nějak nahodile zmutovala v teror. Závěr premiérčina projevu tak podle editorialu zní, že nenásilné osoby, které ale zastávají protibritské extremistické postoje - jež patrně definuje nový parlament -, mají být zařazeny na černou listinu a zřejmě i kriminalizovány.       

To představuje velký odklon od současné politiky, byť Mayová se daným směrem ubírá již roky, konstatuje liberální server. Dodává, že jde o důvod ke znepokojení pro všechny Brity. "Co pak aktivisté za práva zvířat, ekologickou ochranu či zákaz obchodu se zbraněmi, kteří se nehlásí k násilnému hodnotovému systému, ale jejich jménem jsou páchány trestné činy - občas na úrovni teroru?" ptá se The Guardian s tím, zda budou také jejich myšlenky zakázány.

Nenásilný extremismus je podle britského deníku těžké definovat a ačkoliv lze zakázat hlásit se k němu ve veřejném prostoru, půjde o překážku, nikoliv pomoc v boji s terorismem. Čelit Tváří v tvář terorismu je vláda povinna využít každé dostupné cesty, jak mu zamezit, tvrdí editorial, přičemž varuje, že opatření Mayové vylučují spolupráci s množstvím osob, které by mohly od terorismu odrazovat nejlépe, protože sice samy vyznávají podobně extremistické myšlenky, ale neuchylují se k násilí a násilné metody odmítají. "Plán Mayové kriminalizuje tyto oči a uši, které potřebujeme k podchycení teroru," uvádí editorial.    

The Guardian dále zmiňuje potřebu jednoty. Připomíná, že ještě předtím, než policie veřejně promluvila o identitě tří útočníků, premiérka spojila masakr na London Bridge s květnovým sebevražedným atentátem v Manchesteru a březnovým teroristickým činem u Westminsteru prostřednictvím odkazu na "jedinou zlou ideologii islámského extremismu". Politici by podle prestižního deníku ale měli volit jazyk opatrně, jelikož právě Al-Káida a Islámský stát se snaží barbarství a smrt schovat pod plášť islámu.

Nehrajme teroristům do karet

"Neměli bychom jim hrát do karet," apeluje editorial. Mayová by podle něj neměla spojovat vrahy a mírumilovné muslimy, kteří jsou mnohdy všímaví, nikoliv násilní, ačkoliv takový jazyk může být politicky výhodný. Surovou islamofobii využívá Strana nezávislosti Spojeného království a Mayová možná chce zajistit, že ji nedoběhne strach šířící se mezi voliči, spekuluje The Guardian. Dodává, že tato slova jí sice umožňují implicitně líčit svého protivníka, labouristu Jeremyho Corbyna, jako tolerantního vůči extremistům, ale zároveň riskují rozdělení společnosti ve chvíli, kdy je třeba ji sjednotit.

Liberální deník pokládá otázku, zda jsme se vůbec nepoučili z historie. "Posloucháme-li řeč premiérky před Downing Street, je znepokojivým závěrem, že ne," kritizuje britský server. Apeluje, aby v reakci na nesnášenlivost, kterou zažili běžní Londýňané užívající si večer, přičemž na ně bylo najížděno vozem a bodáno do nich noži v barech, nebylo vyměněno za bezpečnost příliš mnoho svobody.

Před více než čtyřmi desetiletími v říjnu 1974 došlo v bombovému útoku s množstvím mrtvých a zraněných během týdne před britskými parlamentními volbami, připomíná The Guardian. Poukazuje, že jen o pár týdnů poté poslanci schválili zákon o prevenci terorismu, který obsahoval natolik drakonická "dočasná" opatření, že bylo nutné je každoročně potvrzovat a to, co mělo být krizovým opatřením, se stalo opatřením stálým. Současné zákony přitom opakují mnoho z předchozí problematické legislativy, navíc dávají více pravomocí k zásahům, kritizuje editorial. Dodává, že cílem teroru je právě přimět společnost pomocí strachu ke změně podstaty demokracie.

"Ochotné zavádění nových plošných opatření v reakci na teroristické činy není postupem vpřed," deklaruje liberální deník. Politiky nabádá, aby usměrňovali veřejné nálady v otázkách národní bezpečnosti, a to v atmosféře zklidněné racionální debatou, nikoliv za šílenství provázejícího poslední dny volební kampaně.         

Témata:  Theresa Mayová Velká Británie terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy