Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko a Vietnam podepsali dohodu, umožní předávání odsouzených, posílí i policejní spolupráce

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hanoj - Na závěr jednání českého a vietnamského prezidenta Miloše Zemana a Tran Dai Quanga byla podepsána dohoda, podle níž si ČR a Vietnam budou předávat odsouzené občany. Dojde také k posílení policejní spolupráce.

Díky takzvané readmisní dohodě si budou moci Češi, kteří budou ve Vietnamu odsouzeni, odpykat svůj trest v České republice a naopak.

"Je to jedna z mála dohod, které máme s asijskými zeměmi o předávání vězňů. Zajišťuje, že třeba náš občan, pokud by byl odsouzen za nějaký trestný čin do vězení, pokud bude chtít, může být předán k výkonu trestu do Čech a zase naopak," řekl ČTK a Českému rozhlasu ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který smlouvu podepsal.

Dodal, že dokument byl připravován dlouho. "Takováto dohoda vyžaduje velkou důvěru mezi zeměmi, takže trvalo dlouho ji vyjednat," dodal. Proces podle něj velmi urychlilo to, že se připravovala Zemanova návštěva v Hanoji.

Podle mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Terezy Schejbalové se jedná o třetí dvoustrannou smlouvu s asijskou zemí umožňující předávání odsouzených osob. Dosud byly uzavřeny jen s Thajskem a Hongkongem.

Ministerstvo spravedlnosti v posledních letech evidovalo několik žádostí Vietnamců, aby mohli trest vykonat ve Vietnamu. Podle údajů ministerstva spravedlnosti je k červnu v českých věznicích ve vazbě 146 Vietnamců, dalších 306, z toho 19 žen, jich je ve výkonu trestu. "Nejčastějším trestným činem je nedovolená výroba a jiné nakládání s psychotropními látkami a jedy," podotkla. Ve vietnamském vězení je podle informací českých úřadů jeden Čech.

Podepsána byla i smlouva o policejní spolupráci. "Měla by posílit spolupráci mezi vietnamskou a českou policií, zejména pokud jde o otázku výměny informací a zamezení obchodu zejména s drogami na obou stranách," řekl ČTK náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, který smlouvu podepsal. V současné době podle něj neexistuje žádný právní základ, podle kterého by si mohly obě strany vyměňovat informace o trestné činnosti.

Témata:  Vietnam Česká republika Miloš Zeman Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy