Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrantky zkoušejí nový trik: Platí Němcům, aby se přihklásili k otcovství jejich dětí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Uprchlíci si našli další trik, jak obelstít německé úřady a dostat povolení k pobytu. Migrantky z Blízkého východu, Afriky, Asie, ale i východní Evropy platí Němcům, aby se přihlásili k otcovství jejich narozených i nenarozených dětí, i když jejich biologickými rodiči nejsou.

Úřady každý měsíc odhalí "velké množství" takových případů, řekl mluvčí berlínského státního zastupitelství Martin Steltner. "Evidujeme dokonce i osoby, které se přihlásily k otcovství deseti dětí," dodal.

Podle rádia RBB jen v německé metropoli v posledních několika měsících úřady odhalily 700 případů "falešného otcovství".

Migrantky zaplatí německým mužům až 5000 eur (130.000 Kč), aby uznali jejich děti za své. Děti tak automaticky získají německé státní občanství a ženy povolení k pobytu. Podle agentury DPA muži ženám neplatí výživné, neboť jde většinou o nezaměstnané, za které tuto povinnost přebírá stát.

Úřady v Berlíně odhalily dokonce dům, v němž žilo kolem sedmi desítek těhotných žen z Vietnamu, které popsaným způsobem získaly německé občanství pro své děti a povolení k pobytu pro sebe. Právní kličky ale údajně využívá i řada žen z Afriky a východní Evropy.

Boj proti této praxi je složitý

Uznání otcovství i v případě, že dítě není biologickým potomkem dotyčného, není trestným činem. Na základě německých zákonů je otcem vždy ten muž, který otcovství uzná, a nikoli ten, který dítě zplodil. "Proto nemáme z právního hlediska žádnou možnost zahájit vyšetřování," uvedl Steltner.

Spolkový ústavní soud navíc v roce 2013 rozhodl, že i v případě důvodného podezření, že k podvodu s otcovstvím došlo, nemohou úřady dětem německé občanství odejmout. Zůstaly by potom totiž často bez státní příslušnosti.

Témata:  uprchlíci Německo děti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy