Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi žijící v Británii mají strach z výsledků voleb. Vítězství Mayové by přineslo tvrdý brexit

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Už zítra rozhodnou Britové v předčasných volbách, jaké složení bude mít parlament. Průzkumy mírně favorizují Konzervativní stranu premiérky Theresy Mayové. Češi žijící ve Spojeném království řeší, jaký vliv budou mít výsledky hlasování na jejich další pobyt v zemi.

"Pokud vyhraje Mayová a dodrží sliby, které říká před volbami, možná se budu muset vrátit domů dřív, než jsem plánoval," řekl ČTK Jakub Holík, který pracuje pro přepravní firmu a v Londýně žije tři roky. Narážel na příslib konzervativní premiérky, pro niž je prioritou vyjednat dohodu s EU, která zajistí snížení počtu unijních cizinců v zemi.

"Chci si co nejrychleji najít práci, abych měla alespoň něco v ruce, až to za rok a půl nastane," řekla absolventka právnické fakulty Barbora (23), která žije v Londýně pět let a dělá si advokátní zkoušky. Vítězství Mayové podle ní bude zřejmě pro cizince horší variantou, ačkoli ani šéf labouristů Jeremy Corbyn není ideální volbou.

Petr Štefek (36) se případného "tvrdého brexitu" obává. Ať však ve čtvrtek vyhraje kdokoli, nebude to podle něho velký rozdíl. "Tyto volby již mohou jen zjemnit škody způsobené referendem, zásadní rozhodnutí již proběhlo," uvedl architekt, který se v Londýně věnuje převážně projektům zelené infrastruktury.

"Londýn ztrácí kouzlo a přitažlivost hlavního města Evropy. Mnoho mých přátel se již přesunulo nebo bylo přesunuto do Berlína, případně Dublinu," dodává Štefek s tím, že po 12 letech v britské metropoli nedokáže zatím svou budoucnost odhadnout.

"Imponuje mi, že Corbyn prohlásil, že jeho vláda by chtěla zrušit nebo snížit poplatek za studium na vysokých školách," říká Čech s tureckými kořeny Merič Gonen, který v Británii žije 11 let a letos v Manchesteru ukončil studium televizní umělecké tvorby.

Zcela jiné starosti mají Češi žijící ve Skotsku, kde se kvůli brexitu mluví o novém referendu o nezávislosti. "Většina lidí z mého okolí bude volit nacionalisty a jsou pro nezávislost na Británii," řekla Lenka Herdmanová, která se ve Skotsku provdala a žije tam 12 let.

Témata:  volby ve Velké Británii Češi Jeremy Corbyn Theresa Mayová Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy