Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chorvatská policie prý bije uprchlíky na hranici

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Záhřeb - Násilí vůči uprchlíkům na chorvatské hranici se podle nevládních organizací v květnu zintenzivnilo, přičemž bití běženců prý mají na svědomí chorvatské bezpečnostní složky. S odvoláním na nevládní organizace bojující za práva uprchlíků o tom dnes informoval zpravodajský web Balkan Insight (BIRN).

Zároveň uvedl, že v okamžiku, kdy se zprávy o násilí a fotografie, které údajně násilí dokumentují, dostanou do médií, počet takových incidentů klesá. Chorvatské ministerstvo vnitra a policie však tvrzení o násilí vůči uprchlíkům odmítají.

Řada nevládních organizací podle serveru BIRN hovořila s uprchlíky, které zbila na hranici chorvatská policie. Uprchlíci si v rozhovorech také stěžovali na to, že jim bezpečnostní složky zkonfiskovaly osobní věci. Někteří prý byli donuceni vrátit se zpět přes hranice do Srbska.

Prezidentka nevládní organizace na pomoc uprchlíkům Are You Syrious? (Myslíš to vážně?- v názvu je však slovní hříčka narážející na Sýrii) Milena Zajovičová tvrdí, že chorvatská policie se začala vůči uprchlíkům chovat jinak poté, co se zprávy o násilí dostaly do médií.

"Když jsme příběhy zveřejnili, násilí na hranicích během několika dnů téměř ustalo," řekla s tím, že to není poprvé, co se něco takového na chorvatské hranici stalo. "Někdo na ministerstvu vnitra nebo u policie má zřejmě moc okamžitě násilí na chorvatské hranici zastavit. Z toho můžeme vyvodit i logický závěr, že má pravomoci k tomu, aby násilí nařídil," dodala Zajovičová. S tímto tvrzením souhlasila i Lea Horvatová z organizace Centre for Peace Studies (Centrum pro mírová studia).

Další mezinárodní organizace, včetně Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), Lékařů bez hranic (MSF) a Lékařů světa (MdM), rovněž uvedly, že koncem května zaznamenaly nárůst násilí páchaném vůči uprchlíkům.

Chorvatské ministerstvo vnitra uvedlo, že nebude tolerovat násilí u policie, a to zejména útoky mířené na uprchlíky, kteří patří mezi nejvíce bezbranné skupiny. Tvrzení, že chorvatská pohraniční policie se na běžencích dopouští systematického násilí, odmítá jak policie, tak ministerstvo vnitra.

Uprchlická krize, která Chorvatsko nejvíce zasáhla v září 2015, se zklidnila, když balkánské země v březnu 2016 uzavřely své hranice před migranty a uprchlíky. Menší skupinky lidí se však stále snaží přes Chorvatsko dostat do střední a západní Evropy, především do Německa.

Témata:  uprchlíci Chorvatsko policie Chrovatsko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy