Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Člověk je podle odborníků na světě o nejmíň 100 tisíc let déle

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Marrákeš - Vědci v Maroku našli fosilie člověka (Homo sapiens) staré 300.000 let. Jsou tak o 100.000 let starší než dosud známé nejstarší kosti člověka rozumného.

O senzačním objevu mezinárodního týmu vědců informuje ve svém nejnovějším vydání časopis Nature.

Úlomky kostí starých 300.000 let zkoumali vědci pod vedením Jeana-Jacquesa Hublina z Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii v Lipsku. I experti, kteří se na studii nepodíleli, hovoří podle agentury DPA o senzaci.

Jako nejstarší důkaz o existenci Homo sapiens byly až dosud považovány 195.000 let staré nálezy z lokality Omo Kibish v Etiopii.

Díky nejnovějším poznatkům lze nyní i na dřívější sporné fosilie hledět v novém světle. Například 260.000 let starý úlomek lebky z Florisbadu v Jihoafrické republice teď také vědci přiřazují druhu Homo sapiens.

"Dlouhou dobu jsme si mysleli, že kolébka lidstva ležela před zhruba 200.000 lety někde ve východní Africe," řekl Hublin. "Naše údaje ale ukazují, že se Homo sapiens už před zhruba 300.000 lety rozšířil po celém kontinentě," dodal vědec.

Témata:  lidé archeologie archeologové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy