Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britové volí nový parlament, dosavadní premiérka Mayová nemá vítězství jisté

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Dnes v 8:00 SELČ se v Británii otevřely volební místnosti. Uzavřou se ve 22:00 místního času (hodinu před půlnocí SELČ). Ihned poté se očekávají první odhady. Průzkumy se shodují, že předčasné parlamentní volby vyhrají konzervativci. Otázkou ale je, zda budou mít v Dolní sněmovně potřebnou většinu, jelikož jim opoziční labouristé šlapou na paty.

Volby se konají v napjatém ovzduší v důsledku nedávných teroristických útoků v Londýně a Manchesteru. Předvolební kampaň, která byla již dvakrát kvůli násilným incidentům přerušena, se proto hodně točila okolo bezpečnostních témat.

Zcela ale nebyly upozaděny očekávané výstupní rozhovory s Bruselem, které chce premiérka v případě volebního úspěchu zahájit ještě tento měsíc. Mayová slibuje Britům rázné vyjednání "tvrdého brexitu", jež má být postavené na cíli omezit počet přistěhovalců ze států EU, i kdyby to mělo šedesátimilionovou zemi stát volný přístup na unijní trh.

Vůdce labouristů Jeremy Corbyn chce hlavně zajistit, aby nestrádala ekonomika a životní standard Britů.

Mayová vypsala volby ve snaze posílit svou parlamentní většinu 330 hlasů z 650 a tím i mandát k vyjednávání o brexitu. Poslední průzkumy však ukazují, že ztratila značnou část náskoku, který měla na začátku kampaně, a není jisté, zda vůbec získá nadpoloviční většinu. Experti se shodují, že v případě nepřesvědčivého vítězství by mohl Mayovou v premiérském křesle nahradit některý z jejích stranických kolegů.

Mayová stejně jako šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn do posledních středečních hodin přesvědčovali na mítincích v klíčových regionech nerozhodnuté voliče. Zatímco premiérka slíbila vyjednání tvrdého brexitu spojeného s omezením počtu imigrantů v zemi, Corbyn chce především investovat do zdravotnictví a sociální péče.

První voliči vyrazili odevzdat své hlasy již ráno, řada z nich cestou do práce. "Volila jsem konzervativce, jiná možnost není. Mayová sice není silná vůdkyně, jak o sobě tvrdí, ale Corbyn by nám zvýšil daně a to je to poslední, co chci," řekla ČTK poštovní úřednice Alice Meadowsová, která hlasovala v jedné ze škol londýnského obvodu Westminster North. Před Corbynovým nástupem volila labouristy, ale současný lídr je prý nasměroval příliš doleva.

Británie má většinový volební systém a je rozdělena na 650 obvodů, z nichž v každém se vybírá jediný poslanec. Pozornost stranických lídrů se proto v posledních dnech kampaně soustředila na obvody, které byly v minulých volbách vyrovnané a mohou být klíčem k volebnímu úspěchu.

Příkladem je právě severní westminsterský obvod v centrálním Londýně, kde v minulosti tradičně vítězili konzervativci a nyní dvakrát za sebou o několik procentních bodů vyhrál kandidát levice. Pokud se Mayové podaří přesvědčit více středově orientované voliče ve vyrovnaných obvodech, může podle analytiků počítat s pohodlnou parlamentní většinou. Pokud je Corbyn získá na svou stranu, bude výsledek vyrovnanější.

„Mayovou volit nemůžu, nevěřím jí, myslí jenom na elitu. Dal jsem hlas liberálním demokratům, jsou nejvíc pro dobré vztahy s EU, které jsou pro nás důležité,“ popsal své rozhodnutí mladý muž v obleku. Středová proevropská strana, jíž dal svůj hlas, nemá podle průzkumů šanci zásadněji promluvit do výsledků a stejně jako skotští nacionalisté by mohla by hrát roli pouze v případě, že konzervativci nezískají parlamentní většinu.

Témata:  volby ve Velké Británii Theresa Mayová Jeremy Corbyn Velká Británie

Aktuálně se děje

9. května 2024 16:51

Putin stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy