Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský prezident Duda chce uspořádat referendum o uprchlících

Andrzej Duda na návštěvě Prahy (15. března 2016).
Andrzej Duda na návštěvě Prahy (15. března 2016).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Varšava - Polský prezident Andrzej Duda navrhuje, aby se v roce 2019 společně s parlamentními volbami konalo referendum o přijímání uprchlíků. Podle průzkumů veřejnost většinou odmítavý postoj vlády vůči uprchlíkům podporuje.

Referendum by se konalo v případě, že otázka bude za dva roky ještě aktuální, řekl prezident. "Referendum bychom uspořádali souběžně s parlamentními volbami, aby nová parlamentní většina měla k dispozici jasné a jednoznačné stanovisko občanů," řekl Duda, který v čele státu hájí stanoviska konzervativní nacionalistické strany Právo a spravedlnost (PiS).

"Nynější polská vláda nesouhlasí s evropským systémem kvót. Nesouhlasíme s povinným přerozdělováním uprchlíků na polské území," připomněl Duda.

Pokud se v Polsku referendum uskuteční, půjde země ve stopách Maďarska, kde loni voliči na dotaz o přerozdělování uprchlíků odpověděli odmítavě. Hlasování sice nebylo právoplatné vzhledem k nízké účasti, poskytlo ale premiérovi Viktoru Orbánovi možnost udržet otázku uprchlíků v centru politických diskusí.

Duda už v květnu navrhl uspořádat jiné referendum, které by rozhodovalo o ústavních změnách. Uskutečnit by se mělo letos 11. listopadu při příležitosti stého výročí opětného získání nezávislosti Polska.

Témata:  Andrzej Duda uprchlíci referendum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy