reklama

Comey tvrdí, že prezident nežádal zastavení vyšetřování ruského problému, ale zjevně usiloval o zastavení vyšetřování svého bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se před Trumpovou inaugurací stýkal s ruským velvyslancem v USA. Comey také uvedl, že v době, kdy on sám zastával funkci šéfa FBI, prezident osobně předmětem vyšetřování nebyl.

Comey v dnešní napjatě očekávané výpovědi před senátním výborem pro dohled nad tajnými službami prohlásil, že si je jistý snahou Ruska ovlivňovat loňskou kampaň před americkými prezidentskými volbami. Právě snaha o změnu směru příslušného vyšetřování, které vedl FBI, byla podle Comeyho pravým důvodem jeho odvolání.

Trump podle Comeyho slov o zastavení vyšetřování ruského ovlivňování výslovně nežádal. Comey dnes ale řekl, že byl šokován, když mu šéf Bílého domu naznačil, že by FBI měla zastavit vyšetřování bývalého prezidentova bezpečnostního poradce Flynna, který se ještě před Trumpovou inaugurací scházel s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Comey připustil, že Trumpova slova si vyložil jako rozkaz.

O Flynna se FBI a také několik výborů Kongresu zajímá kvůli jeho kontroverzním vazbám na Rusko.

Comey při dnešním slyšení poznamenal, že Trump mu před jeho odvoláním naznačoval, že jeho setrvání v čele FBI podmiňuje oddaností prezidentovi. Zdravý rozum mi říkal, že Trump "chce něco dostat výměnou za to, že vyslyší mé přání zůstat ve funkci", uvedl Comey. Proto prý byl zmaten, když v televizi slyšel, že ho prezident vyhodil kvůli vyšetřování ruských aktivit.

Oficiálně Trump v květnu odvolání šéfa FBI odůvodnil údajnými chybami při vyšetřování skandálu kolem služební elektronické pošty demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Comey dnes rovněž řekl, že Trumpova administrativa se snažila očerňovat jeho osobně i FBI používáním lží a zjednodušování. Exšéf FBI prohlásil, že měnící se odůvodnění jeho odvolání ho mátlo a znepokojovalo. Trump mu prý dříve opakovaně říkal, že svou práci dělá dobře.

Comey rovněž potvrdil, že si pořizoval zápisy z jednání s Trumpem, protože tušil, že je bude potřebovat. U předchozích prezidentů George Bushe a Baracka Obamy prý takto nepostupoval.

"Upřímně jsem se obával, že by mohl lhát o povaze našeho setkání, tak jsem si pomyslel, že je opravdu důležité to zaznamenávat," řekl Comey. "Věděl jsem, že může přijít den, kdy možná budu potřebovat záznam toho, co se událo, nejen na svou obranu, ale také na ochranu FBI," dodal exšéf vyšetřovací služby.

Comey se nebrání tomu, aby byly zveřejněny případné zvukové nahrávky z jeho rozhovorů s Trumpem. Pokud si je prezident pořizoval, měl by je zveřejnit všechny, vyzval dnes Comey Bílý dům. Trump přitom sám dříve na twitteru pohrozil, že možná disponuje nahrávkami jejich rozhovorů.

Senátní výbor už ve středu zveřejnil Comeyho prohlášení, podle kterého Trump den po odstoupení Flynna z funkce žádal od Comeyho věrnost a také to, aby ukončil Flynnovo vyšetřování. O svém bývalém poradci údajně Trump mluvil jako o "dobrém chlapovi", jehož by vyšetřovatelé měli "nechat být". Vyšetřování ruských aktivit kolem amerických voleb přitom Trump podle exšéfa FBI označil za "mračno", které mu komplikuje vykonávání prezidentské funkce a které má Comey rozehnat. Spekulace, že Comeyho odvolání souvisí s Flynnovým vyšetřováním, však Trump popírá.

Dnešní slyšení v Senátu bylo jednou z nejočekávanějších událostí tohoto typu v USA za poslední roky. V přímém přenosu ho vysílaly všechny americké zpravodajské televize, ale i některé další stanice. Na údajně vrcholnou politickou událost roku se připravovali i majitelé restaurací a barů, aby umožnili očekávaným davům hostů sledovat přenos z Kongresu přímo ve svých podnicích.

Na téměř tříhodinové veřejné slyšení Comeyho před senátním výborem po 19:00 SELČ navázala neveřejná část, během níž mohou být probírány i utajované skutečnosti.