Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polské tanky jsou k ničemu? Dokáží jen zaklepat na ruské pancíře, varují odborníci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Varšava - Polsko se sice snaží modernizovat svou armádu, pokud jde ale o tanky, je zde velký problém. V minulosti se počítalo s tím, že tanky sovětské konstrukce nahradí západní typy s děly ráže 120 milimetrů. Zatím se tak vesměs nestalo.

Problém se týká munice do kanónů sovětské provenience ráže 125 milimetrů, kterými jsou vyzbrojeny tanky T-72, jaké jsou i v české a slovenské armádě, jakož i jejich modernější polské verze PT-91.

Naposledy se podkaliberní náboje pro boj s tanky v Polsku vyráběly v sovětské licenci v 80. letech, a to už tehdy šlo o munici zastaralou, zkonstruovanou na přelomu 60. a 70. let minulého století. Nyní je tato munice už tak stará, že může ohrožovat i osádky vlastních tanků.

Polsko si sice pořídilo 250 modernějších německých tanků Leopard, ale ve výzbroji stále převažují obrněnci s kanóny "sovětské" ráže, 232 tanků PT-91 Twardy a přibližně 500 tanků T-72. Polské ministerstvo obrany nyní namísto jejich vyřazení zvažuje jejich modernizaci.

"Situace je tragická. Dokonce i Syřané mají k dispozici modernější náboje," tvrdí expert Jaroslaw Wolski. "Jsou to tanky minulosti, ve střetu s ruskými tanky by už nebyly účinné," prohlásil generál Waldemar Skrzypczak. Podle experta Damiana Ratky z měsíčníku Nowa Technika Wojskowa nelze považovat polské tankisty za bezbranné, ale šanci zničit nepřátelské tanky by měli jen v případě, že by je mohli zasáhnout z boku či zezadu.

Témata:  tanky Polsko Ruská armáda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy