Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politická krize v Británii: Konzervativci nemají většinu, vládu sestaví jen stěží

Londýn, Houses of Parliament
Londýn, Houses of Parliament
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn - Včerejší předčasné volby v Británii skončily tak, jak naznačovaly průzkumy. Konzervativci sice vyhráli, nicméně většinu v parlamentu nezískali. Spojené království dle politologů čeká období nestability. Zpochybněna je strategie premiérky Theresy Mayové při vyjednávání o brexitu, které má začít za deset dnů.

Pro získání většiny v dolní komoře parlamentu je technicky zapotřebí získat 326 ze 650 míst, i když ve skutečnosti stačí jen 323 míst. Irští nacionalisté ze strany Sin Féin totiž místa, která ve volbách získají za Severní Irsko, tradičně neobsazují. Konzervativci nicméně podle odhadů už šanci na většinu definitivně ztratili.

Mayová naznačila, že se může pokusit o vytvoření menšinové vlády, která by vyjednávala parlamentní většinu případ od případu. V mnoha ohledech se ale podle agentury Reuters její programové plány s prioritami ostatních stran neslučují.

V letech 2010 až 2015 vytvořili konzervativci koalici s liberálními demokraty, která je ale nyní podle analytiků nepravděpodobná hlavně kvůli odlišným stanoviskům k brexitu. Britská liberální demokracie je proevropská a žádá nové referendum, zatímco konzervativci stojí za totálním rozchodem s EU.

Skotská národní strana, která má šanci na zisk 35 mandátů, je zásadním ideologickým odpůrcem toryů, zejména ve vztahu k setrvání v EU. Severoirští unionisté, tradiční spojenci konzervativců, mají nyní v parlamentu deset poslanců.

Paradoxně blíž k sestavení menšinové vlády mají labouristé, přestože budou mít v novém parlamentu méně hlasů než konzervativci. K menším politickým stranám jsou totiž programově blíž. Labouristé už dali najevo, že se pokusí menšinovou vládu sestavit, zformování většinové koalice jejich vůdce Jeremy Corbyn odmítl. Jeho strana hodlá respektovat výsledky referenda o odchodu z EU, ale odmítá vyjednávací strategii Mayové. Labouristé chtějí zejména zachovat výhody společného evropského trhu a celní unie.

Témata:  volby ve Velké Británii Jeremy Corbyn Theresa Mayová Labouristická strana Konzervativní strana (Spojené království) Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy