Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Corbynovy labouristy podpořili mladí voliči. Je to jejich odplata za brexit

Vlajky zemí, Velká Británie
Vlajky zemí, Velká Británie
Foto: www.wikipedia.org

Londýn - Labouristům Jeremyho Corbyna se podařilo dát dohromady voličskou alianci, která jim umožnila přilákat o deset procent voličů víc, než při volbách před dvěma lety. Labouristé jsou podle Corbyna připraveni "sloužit vlasti". Jednání o brexitu musí pokračovat, upozornil zároveň předseda labouristů.

Velký podíl na vzestupu labouristů mají podle britských médií mladí voliči do 24 let. Podle dosavadních výsledků měli labouristé vyšší podíl hlasů v univerzitních městech jako Oxford, Cabridge nebo Sheffield a vůbec v obvodech s velkým počtem mladých voličů.

Odhaduje se, že ve věkové skupině 18 až 25 let hlasovalo 66 až 72 procent lidí, zatímco před dvěma lety jen 43 procent. A podle průzkumu NME dvě třetiny voličů v této věkové kategorii hlasovalo pro Corbynovy labouristy.

Podle bývalého konzervativního ministra financí George Osbornea má na hlasování mladých pro labouristy podíl i hněv nad brexitem. "Především vidíme odplatu mladých," řekl televizi ITV. "Mladí šli k volbám a obrátili se proti konzervativním kandidátům v univerzitních městech a podobných obvodech," prohlásil.

Podle Národní unie studentů (NUS) byla účast mladých lidí podstatně vyšší než v posledních třech volbách. "Studentští voliči hráli úlohu v klíčových obvodech, kde byly síly vyrovnané," řekla předsedkyně NUS Malia Bouattiaová.

Podle britských médií labouristům pomohlo i to, že do kampaně zapojily i celebrity jako je rapper Professor Green. Podpořili je třeba zpěvačka Lily Allenová nebo komik Ricky Gervais.

Pro labouristy hlasovalo 40 procent Britů, to je o deset procentních bodů víc než před dvěma lety. A je to jen o něco méně než 41 procent voličů, kteří v roce 2001 zajistili Tonymu Blairovi drtivé vítězství. A přes mizernou kampaň se podíl voličských hlasů podařilo zvýšit i konzervativcům. Volilo je 42 procent voličů, tedy o pět procent víc než v roce 2015. To by dříve stačilo ke slušné parlamentní většině, připomíná The Guardian.

Výsledek své strany Corbyn označil za "neuvěřitelný". "Lidé volili naději," dodal. I když konzervativci získali v nové sněmovně nejvíce křesel, ve skutečnosti podle Corbyna volby vyhráli právě labouristé. Jsou proto připraveni vytvořit menšinovou vládu. "Naše pozice je naprosto jasná, chceme brexit, ve kterém budou pracovní místa na prvním místě. Nejdůležitější proto je obchodní dohoda s Evropou," řekl Corbyn.

Témata:  volby ve Velké Británii Jeremy Corbyn Velká Británie Labouristická strana

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.