reklama

Theresa Mayová navštíví ve 12:30 (13:30 SEČ) Buckinghamský palác, aby požádala královnu o povolení k sestavení vlády, tvrdí britská média s odvoláním na zdroje z Downing Street.

Podle stanice Sky News už si Mayová vyjednala podporu Demokratické unionistické strany, větší ze dvou hlavních unionistických politických stran v Severním Irsku, která získala ve sněmovně deset mandátů.

Podle nejmenovaného poslance DUP zvažuje dohodu, podle níž by podpořili torye při hlasování o důvěře nové vládě a při schvalování vládního programu 19. června. Kromě toho by později pomohli konzervativcům schválit rozpočet.

Konzervativci, kteří získali 317 křesel, by tak v parlamentu získali nejtěsnější možnou většinu v 650členném parlamentu.

Podle poslance DUP by torye dohoda "stála hodně", konkrétně větší zdroje pro Ulster, větší vliv DUP a větší vliv na dohadování obchodních dohod.

Severní Irsko hlasovalo loni při referendu proti brexitu, i když některé právě unionistické oblasti byly pro. Severního Irska se však týká jedna z klíčových otázek - hranice mezi Ulsterem a Irskou republikou, která zůstane členem EU. Tato hranice nyní de facto neexistuje a existují obavy, že by případné kontroly po odchodu Británie z EU mohly přispět k obnovení napětí v Severním Irsku.

Není jasné, zda premiérka Mayová ještě před návštěvou Alžběty II. vystoupí s projevem před médii, jak bylo původně avizováno. S projevem měla podle původních informací vystoupit v 11:00 SELČ.