Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britské volby ukázaly, že s občany si nelze zahrávat, zní z Německa

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Berlín/Bratislava - Hlasování v Británii ukázalo, že si s občany nelze zahrávat a že odchod z EU je dobré ještě zvážit. Uvedl to dnes německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel. Slovenský premiér Robert Fico zopakoval, že by bylo nebezpečné, pokud by Británie vyšla z jednání o brexitu posílena.

Konzervativci premiérky Theresy Mayové ztratili v nové sněmovně většinu. Mayová přitom předčasné volby vyhlásila proto, aby posílila svou pozici před vyjednáváním o odchodu Británie z Evropské unie.

"Myslím, že poselstvím voleb je: mějme férové rozhovory s EU a znovu zvažme, zda je pro Británii dobré EU tímto způsobem opouštět," prohlásil Gabriel (SPD). Doufá v rychlé vytvoření vlády v Londýně, se kterou by šlo seriózně jednat a pokud možno zachovat blízký vztah mezi Británií a EU.

"Německá vláda samozřejmě sledovala volby velmi pozorně, jako vždy u takto blízkých a důležitých partnerů, ale ze zdvořilosti a respektu nebudu komentovat výsledek, když se vytváří nová vláda," řekla Ulrike Demmerová, mluvčí kancléřky Angely Merkelové.

Fico se již dříve nechal slyšet, že EU by neměla vyjít z vyjednávání s Británii o uspořádání vzájemných vztahů po brexitu oslabena. Opakovaně zmínil, že pokud chce Británie mít i po brexitu přístup na evropský trh, tak by měla zachovat takzvané čtyři základní svobody EU, mezi které patří volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu.

"Bylo by velmi nebezpečné, pokud výsledkem jednání o vystoupení Británie z EU bylo to, že Británie odejde posílena, silnější než členský stát EU. To by byl ten nejhorší příklad pro každého, pokud bychom konstatovali, že se vyplatí vystoupit z EU," citovala dnes slovenská média Fica.

Témata:  volby ve Velké Británii Sigmar Gabriel Robert Fico Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy