Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel je na brexit připraven, může jednat okamžitě

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výsledky voleb v Británii přinesly nejistotu ohledně začátku jednání o brexitu, který byl naplánován na 19. červen. Šéf eurokomise Jean-Claude Juncker dnes v Praze řekl, že Brusel je připraven pokračovat v rokování okamžitě.

"Co se týká komise, my jsme připraveni zahájit jednání zítra ráno v půl desáté. Takže očekáváme návštěvu z Londýna," uvedl Juncker na tiskové konferenci v Praze, kde se účastnil diskuse o budoucnosti společné obrany EU. "Věřím, že se nedočkáme dalšího zdržení," doplnil. "Doufám, že výsledky voleb nebudou mít žádný zásadní dopad na jednání, na která tak zoufale čekáme," poznamenal.

Juncker připomněl, že jednání s Londýnem se povedou ve dvou fázích. Nejprve je nutné se domluvit na podmínkách odchodu. Až následně budou EU a Británie řešit budoucí uspořádání vztahů.

K výsledkům voleb v Británii se vyjádřil také předseda české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ani on si nepřeje další zdržení rozhovorů. Podle premiéra by se nemělo mluvit o prodlužování dvouleté lhůty pro vyjednávání o britském odchodu z unie. EU je podle něj připravena k jednání a je třeba, aby co nejrychleji byli připraveni i Britové.

"Rád bych popřál paní Therese Mayové, aby se jí podařilo sestavit co nejdřív kabinet, protože jednak to potřebuje Británie samotná, aby konsolidovala situaci po volbách, a pak to potřebujeme my jako Evropská unie, protože tikají hodiny a my potřebujeme partnera - jednoznačného, jasného, s mandátem. To poslední, co potřebujeme, je, kdyby byla v Británii situace nečitelná nebo byly další volby," řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

"Jakákoli rozkolísanost, váhavost, prohlubování mezidobí je špatně. Je to špatně pro Británii, pro Evropu a taky pro Českou republiku," řekl ministr obrany Martin Stropnický s poukazem na tradičně dobré česko-britské vztahy.

Témata:  Brexit Jean-Claude Juncker volby ve Velké Británii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy