reklama

Spor evropských států o ustavení trvalého mechanismu přerozdělování uprchlíků podle kvót by už nemusel zdržovat přijetí ostatních částí potřebné reformy celého způsobu, jak EU řeší žádosti o azyl. Ústy de Maziéra to navrhlo na dnešním jednání Německo.

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos novinářům řekl, že takový postup podporuje.„Začneme pracovat a rozvíjet ty snazší části. Souhlasili jsme s tím," uvedl Avramopulos.

Právě spor o přerozdělování migrantů, které má být podle představy Evropské komise spuštěno ve chvíli, kdy některá země EU zaznamená nečekaně vysoký příliv uprchlíků, unijní státy ostře rozděluje. Zatímco některé věc vnímají jako potřebný projev solidarity a pomoci jiné unijní zemi vyrovnat se s problémy, jiné přerozdělování jednoznačně odmítají – to se týká Česka a dalších východních členů.

Reformu takzvaného dublinského systému, který azylová řízení v unii upravuje, navrhla Evropská komise už před rokem. Státy se shodují, že stávající podoba mechanismu v migrační krizi let 2015 a 2016 byla absolutně nedostatečná. Ani za rok ale země nedokázaly překonat právě zásadní rozdíl v pohledu na trvalý přerozdělovací mechanismus. Posun nenastal ani přes pokusy slovenského a maltského předsednictví najít nějaký kompromis.

Připouští to i náměstek českého ministra vnitra Jiří Nováček, který na dnešním jednání zastupoval ministra Milana Chovance. „Zdá se, že nejsilnější odpor je vůči relokačním mechanismům z těch sedmi věcí, které v balíčku jsou. Německý návrh tedy je - rozdělme ten balíček," uvedl náměstek a tím, že se jedná o pragmatické řešení, které by mělo umožnit do konce roku schválení nekonfliktních částí potřebné reformy.

Maltskému předsednictví se za posledních šest měsíců nepodařilo splnit zadání dosáhnout nad reformou shody, kterou mu dal loni v prosinci unijní summit. Maltští diplomaté ale dnes uvedli, že do konce měsíce očekávají shodu v některých dílčích bodech reformního návrhu. Avramopulos dnes uvedl, že podle něj by práci na reformě mělo ve druhé polovině roku dokončit nastupující estonské předsednictví.

Podle Nováčka dnes ministři nediskutovali o pondělním českém oznámení, že ČR se už nehodlá nijak zapojit do dvouletého mimořádného programu přerozdělování uprchlíků z Itálie a Řecka podle kvót. Komise minulý měsíc pohrozila, že by vůči zemím, které uprchlíky nepřebírají, mohla zahájit řízení, na jehož konci mohou státy dostat pokutu. Příští týden by mělo být jasné, zda k tomu komise přikročí už tento měsíc. „Nebudeme váhat, když vidíme, že jsou odmítány naše základní principy," prohlásil Avramopulos, který opět na státy apeloval, aby skutečně plnily to, co plnit mají.