Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záchranáři u břehů Libye za dva dny pomohli stovkám migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím – V blízkosti libyjských břehů bylo v posledních dvou dnech zachráněno celkem 930 migrantů. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky přišlo od počátku roku do Itálie zhruba 61.250 běženců, což znamená více než třicetiprocentní nárůst oproti loňsku. Dalších 1778 lidí během téhož období zahynulo nebo se pohřešuje po pokusech o překonání Středozemního moře.

Informovala o tom dnes podle agentury AFP italská pobřežní stráž, která operace koordinuje. „Přibližně 800 osob bylo dnes zachráněno v průběhu osmi různých operací," uvedl mluvčí pobřežní stráže.

Migranti byli podle něj na palubách pěti velkých lodí, jednoho menšího plavidla a v pěti nafukovacích člunech. Dalších 130 lidí bylo zachráněno ve čtvrtek.

Organizace Lékaři bez hranic uvedla, že 716 lidí zachránila ona. „Právě jsme dokončili pátou záchrannou operaci a nyní máme na palubě 716 lidí. Pro jednoho člověka bohužel přišla naše pomoc příliš pozdě," uvedla skupina na twitteru.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvádí, že nyní je v Libyi 800.000 až milion lidí, kteří doufají, že naleznou útočiště v Evropě. Většina z nich pochází ze subsaharské Afriky.

Témata:  uprchlíci Libye Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy