Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar byl sponzorem terorismus na vysoké úrovni, tvrdí Trump

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump obvinil Katar z financování terorismu na té nejvyšší úrovni. Mírněji se k napjaté situaci v Perském zálivu již dříve vyjádřil americký ministr zahraničí Rex Tillerson, podle kterého Katar již v boji proti terorismu udělala pokrok.

S Katarem tento týden přerušila diplomatické styky více než desítka převážné arabských zemí. Jako důvod uvedly, že Katar destabilizuje bezpečnostní situaci v regionu. Blokáda Kataru podle Tillersona ale komplikuje boj proti Islámskému státu (IS) a má humanitární následky.

Trump už v pátek řekl, že arabští lídři, s nimiž se v květnu setkal v Saúdské Arábii, ho vyzvali k jasnému postoji vůči Kataru. "Museli jsme se tedy rozhodnout: půjdeme tou snazší cestou, anebo konečně podnikneme těžké, ale nutné kroky?

"Stát Katar je historicky, bohužel, sponzorem terorismu na velmi vysoké úrovni," dodal. Zemi vyzval, aby zastavila financování a propagaci své extremistické ideologie, informoval dnes server listu The Guardian.

Trumpovy výroky kritizoval bezpečnostní poradce bývalého prezidenta Baracka Obamy Ben Rhodes. Podle něj Spojené státy zjevně nemají pro vyřešení krize žádnou strategii. Trumpovy bezmyšlenkovité výroky pak podle něj ohrožují americké jednotky v regionu, krom toho podle něj mohou způsobit eskalaci konfliktu s Íránem.

Témata:  Katar Donald Trump USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy