Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macronmánie ve Francii? Volby vyhrála spíše neúčast, myslí si média

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž/Berlín - Francouzský prezident Emmanuel Macron podle médií "rozhodl hru" už v prvním kole parlamentních voleb. Tisk zároveň připomíná, že rekordní neúčast při hlasování brání mluvit o "Macronmánii". Vítězství Macrona oslavuje Berlín.

"Macron kráčí k drtivé většině," zdůrazňuje v titulku konzervativní list Le Figaro, "Kdo by si to myslel? Kdo by to řekl? Politické uskupení, které ještě před dvěma lety neexistovalo, se chystá drze shrábnout většinu v Národním shromáždění, a boří tím politickou krajinu, která se dlouho zdála neměnná," napsal komentátor deníku.

Se 32,32 procenty hlasů a předpovědí zisku 400 až 455 z celkového počtu 577 poslaneckých křesel může prezidentova strana "získat veškerou moc", míní levicový Libération.

"Ani 24 procent z prvního kola prezidentských voleb, ani padesátiprocentní nedělní nepřítomnost nesmí vytvářet iluzi, že Francie přestoupila na 'Macronmanii'," píše podnikatelský list L'Opinion.

Konečné výsledky z dnešní noci dokonce uvádějí, že k urnám nepřišlo 51,29 procent voličů, což komunistický list L'Humanité vedlo k závěru, že "vítězem je neúčast".

Německá kancléřka Angela Merkelová poblahopřála Macronovi k vítězství. "Mé srdečné gratulace Emmanuelu Macronovi k velkému úspěchu jeho strany v prvním kole voleb. Silné hlasování pro reformy," napsala kancléřka na vládním twitteru.

Projekce po nedělním hlasování dávají Macronově nedávno vzniklému uskupení velké šance rozdrtit tradiční hlavní politické strany a zajistit si v novém parlamentu velkou většinu pro reformy, které mají podpořit podnikání. Druhé kolo bude následovat tuto neděli.

Témata:  Emmanuel Macron Republika v pohybu volby ve Francii 1 Angela Merkelová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy