Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povstalci z FARC budou mít novou práci, po vyškolení se z nich stanou bodyguardi

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Kolumbijská vláda hledá uplatnění pro bývalé povstalce z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). V tréninkovém středisku ve městě Facatativá nedaleko metropole je už začala přeškolovat na bodyguardy.

Z uchazečů bude na základě psychologických a fyzických testů pečlivě vybráno 315 lidí, kteří podstoupí výcvik vedený speciální jednotkou ministerstva vnitra.

Úspěšní absolventi kurzu pak dostanou zbraň a budou placeni státem. Odpůrci namítají, že někdo, kdo padesát let bojoval proti vládě, by neměl opět mít zbraň a ještě být placen státem.

Vláda se však hájí s tím, že bodyguardy se budou moci stát jen ti, kdo se nedopustili v předchozích bojích zločinů proti lidskosti a prokážou, že odevzdali zbraně v rámci odzbrojovacího procesu.

Zástupci FARC argumentují tím, že jejich členové mohou nyní čelit útokům ze strany někdejších pravicových polovojenských jednotek. Obávají se, aby se neopakovala situace z 80. a 90. let, kdy polovojenské jednotky likvidovaly poslance, senátory, radní i řadové členy strany Vlastenecký svaz (UP), kterou v roce 1985 založili guerilloví bojovníci.

Také z FARC by se v budoucnu měla stát politická strana. Její vznik by mělo připravit občanské hnutí Hlasy míru, které bylo zaregistrováno loni v prosinci a které v parlamentu pomáhá s naplňováním mírových dohod.

Témata:  Kolumbie FARC zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy