Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cesta do pekel? Ministři vnitra V4 dál bojují proti kvótám na přerozdělování migrantů

Uprchlické zařízení ve Vyšních Lhotách
Uprchlické zařízení ve Vyšních Lhotách
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Varšava - Ministři vnitra visegrádské čtyřky (V4) na dnešní schůzce ve Varšavě odmítli přerozdělování migrantů podle povinných kvót. Naléhají na EU, aby o přerozdělování uprchlíků rozhodovala jednomyslně, a to na úrovni šéfů států a vlád.

Právě zástupci Česka, Maďarska a Slovenska byli na jednání ministrů vnitra EU v Bruselu v září 2015 přehlasováni při určení počtů na přerozdělení 160.000 uprchlíků, aby se pomohlo Řecku a Itálii jako zemím nejhůře zasaženým migračním krizí.

Polsko za tehdejší liberální vlády na poslední chvíli změnilo postoj a s přerozdělením uprchlíků se smířilo, zatímco nynější konzervativní vláda kvóty odmítá. Česko zatím převzalo 12 migrantů z Řecka, podle kvót jich má přijmout zhruba 2800.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák ve Varšavě prohlásil, že by se Evropská komise střelila do vlastní nohy, kdyby se rozhodla ztrestat země V4 za neúspěch kvót. Dosud se totiž podařilo v rámci celé unie přerozdělit pouze 19.000 z původně určených 160.000 migrantů, tedy jen 12 procent. "Názor V4 je realistický, je to hlas zdravého zdravého rozumu," zdůraznil Kaliňák.

Ministři se podle něj shodli, že Evropské unii pomůže v migrační krizi jen fungující ochrana schengenských hranic, jakož i pomoc v podobě posil policistů vysílaných do problematických oblastí, zažívajících nápor migrantů.

Slovensko přijalo 149 křesťanů z Iráku, z nichž se však o integraci v zemi pod Tatrami pokouší už jen necelá polovička, většina se totiž vrátila do vlasti. Z další stovky uprchlíků, které Bratislava chtěla přijmout ještě před rozhodnutím o kvótách, přijali Slováci 16 migrantů, přesněji pět matek s 11 dětmi. Z nich jedna matka s třemi dětmi odešla do Rakouska, odkud bude vrácena zpět na Slovensko.

Témata:  uprchlíci Visegradská čtyřka EU Milan Chovanec

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy