Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu byli zatčeni čtyři Syřané, byli prý napojeni na Al-Káidu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Na severu Německa byli zadrženi čtyři Syřani, kteří podle policie byli ve vlasti napojeni na teroristickou organizaci Al-Káida. Bratři Mustafa, Abdalláh, Sultán a Ahmad ve věku 39, 41, 44 a 51 let byli dnes zadrženi v Hamburku a okolí a v Lübecku. 

Muži před pěti lety v řadách Al-Káidy údajně bojovali proti vojákům režimu syrského prezidenta Bašára Asada, uvedla agentura DPA. Generální státní zastupitelství v Karlsruhe, které se zabývá mimo jiné případy spojenými s terorismem, přinejmenším dva z nich podezřívá, že v řadách organizace Fronta dobytí Sýrie (dříve An-Nusra) vyháněli z území pod její kontrolou obyvatele loajální damašskému režimu a rabovali jejich domy. Kdy muži přišli do Německa a jakým způsobem, prokuratura nesdělila.

Generální státní zastupitelství dnes rovněž uvedlo, že v jiném, i když podobném případu propustila policie z vazby jednatřicetiletého Syřana, kterého zadržela v únoru kvůli podezření z členství v teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Akram A. pracoval jako strážce na kontrolním stanovišti u hranice samozvaného Islámského státu. Byl podezřelý z toho, že loni zadržel ženu, která se svými dětmi prchala z oblasti ovládané islamisty. Vlákal ji do domu pod záminkou, že jí vystaví „výjezdní povolení", v domě ji ale znásilnil. Podle úřadů se tím dopustil válečného zločinu. Podle dnešního prohlášení prokuratury se ale zdá, že se události mohly odehrát i jinak, než se německé úřady původně domnívaly.

Témata:  Německo uprchlíci Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy