Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Basketbalista Dennis Rodman znovu míří do Severní Koreje

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Washington - Bývalý špičkový americký basketbalista Dennis Rodman míří znovu do Severní Koreje, kam má dorazit během dneška. Oznámila to televize CNN s odkazem na své zdroje v Pchjongjangu. Rodman byl podle americké televize spatřen na letišti v Pekingu, o své misi ale nechtěl nic vyzradit.

Rodman, známý svými výstředními postoji, navštívil KLDR už nejméně čtyřikrát a je jedním z mála Američanů, kteří se osobně setkali se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Naposledy pobýval v Pchjongjangu v lednu 2014, kdy se spolu s několika svými bývalými spoluhráči předvedl i při basketbalovém zápasu. Údajně to měl být dárek Kimovi, který je prý velkým basketbalovým fandou.

Ministerstvo zahraničí USA se k Rodmanově "basketbalové diplomacii" nechce znát. O jeho nynější cestě vědělo, basketbalista ale prý není pověřen žádným oficiálním úkolem, napsala agentura Reuters.

CNN spekuluje, že Rodman by se v KLDR mohl angažovat ve prospěch čtyř Američanů, které tamní úřady zadržují. Jeho cesta se uskutečňuje v době, kdy se vztahy mezi Washingtonem a Pchjongjangem dál výrazně zkomplikovaly kvůli opakovaným jaderným a raketovým testům severokorejského režimu. Oznámila to televize CNN s odkazem na své zdroje v Pchjongjangu. Rodman byl podle americké televize spatřen na letišti v Pekingu, o své misi ale nechtěl nic vyzradit.

Rodman, známý svými výstředními postoji, navštívil KLDR nejméně čtyřikrát a je jedním z mála Američanů, kteří se osobně setkali se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Naposledy pobýval v Pchjongjangu v lednu 2014, kdy se spolu s několika svými bývalými spoluhráči předvedl i při basketbalovém zápasu. Údajně to měl být dárek Kimovi, který je prý velkým basketbalovým fandou.

Ministerstvo zahraničí USA se k Rodmanově "basketbalové diplomacii" nechce znát. O jeho nynější cestě vědělo, basketbalista ale prý není pověřen žádným oficiálním úkolem, napsala agentura Reuters.

CNN spekuluje, že Rodman by se v KLDR mohl angažovat ve prospěch čtyř Američanů, které tamní úřady zadržují. Jeho cesta se uskutečňuje v době, kdy se vztahy mezi Washingtonem a Pchjongjangem dál výrazně zkomplikovaly kvůli opakovaným jaderným a raketovým testům severokorejského režimu.

Témata:  Dennis Rodman Kim Un-Čong Severní Korea USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy