Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letos do Evropy dorazilo více než 73 tisíc migrantů. Kolik stojí cesta až do Německa?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dnes oznámila, že letos do Evropy dorazilo už 73.189 migrantů, z toho 61.903 do Itálie. Cestu za lepším životem v EU nepřežilo 1808 osob.

V porovnání s loňským rokem je příliv přistěhovalců mnohem nižší. Ve stejném období roku 2016 se dostalo do Evropy 211.433 migrantů a 2899 na cestě přišlo o život.

Itálie nese hlavní zátěž stěhování migrantů z ostatních kontinentů, zejména Afriky, poté co se uzavřela takzvaná balkánská cesta přes Řecko. V průběhu letošního roku do této balkánské země přišlo 7699 migrantů, zatímco loni za stejné období to bylo 157.250.

Do Španělska, které má dvě enklávy v Africe u Maroka, dorazilo letos 3314 lidí, za stejné období loni 1063 osob.

Boj proti neregulérní migraci patří již léta v mnoha evropských zemích k hlavním bodům politického programu. Ale proč nejsou vlády s to tento problém zvládnout? Odborníci z vídeňského Mezinárodní centra pro rozvoj migrační politiky (ICMPD) odpovídají.

Kolik migranti za vstup do Evropy bez dokladů platí?

Migranti, kteří se do Evropy dostanou s pašeráky, platí na běžnějších trasách - od cesty z Blízkého východu přes Balkán až po trasu ze severní Afriky přes Středozemní moře - různou cenu. Podle Hofmanna a Bilgerové zaplatí migranti za cestu přes Středozemní moře do Itálie "třetí třídou" na člunu, který by už plout neměl, 200 až 300 dolarů (4800 až 7150 Kč).

Cestovat pokoutně autobusem nebo železnicí po balkánské cestě je dražší a od roku 2015 po zpřísnění hraničních kontrol ceny vystoupaly na asi 10.000 dolarů (236.500 Kč). Ti dost bohatí si za 20.000 dolarů (473.000 Kč) koupí falešné dokumenty a cestu luxusní jachtou z Turecka do Itálie.

Kolik stojí cesta až do Německa?

Poté, co kancléřka Angela Merkelová na sklonku roku 2015 otevřela dveře milionu uprchlíků, se Německo stalo oblíbeným cílem migrantů. Přibližně 70 procent migrantů se podle německých bezpečnostních zdrojů do země dostane balkánskou cestou a 12 procent přichází přes Středozemní moř a Itálii.

BALKÁNSKÁ CESTA: V roce 2016 stálo migranty propašování z Afghánistánu do Německa přes Balkán mezi 4700 a 5500 dolary (112.100 až 131.200 Kč), zatímco za cestu ze Sýrie a Iráku zaplatili až 4000 dolarů (95.400 Kč). Ale po zpřísnění kontrol na hranicích se od té doby ceny zvýšily o asi 10 procent. Nové zákony umožňující deportaci migrantů zadržených na řeckých ostrovech současně vedly - vzhledem k malé pravděpodobnosti úspěchu - k poklesu cen za cestu z Turecka přes Egejské moře do Řecka z 800 na 300 dolarů (z 19.100 na 7150 Kč). Migranti cestující přes Středozemní moře z východní Afriky zaplatili mezi 3300 a 5000 dolary (78.700 až 119.300 Kč). Tato cena nezahrnovala jídlo a ubytování.

PAŠOVÁNÍ LETECKY: Bohatí migranti zaplatí nejméně 25.000 dolarů (596.500 Kč) za propašování jedné osoby letecky, říkají bezpečnostní odborníci. Ccena zahrnuje letenky, úplatky, padělané dokumenty a potřebnou administrativu. Pašeráci někdy volí nezvyklé cesty, aby tím zamlžili původ pašované osoby.

Jak dlouho cesta migrantů do Německa trvá?

BALKÁNSKÁ CESTA: V roce 2016 trvalo podle německých vyšetřovatelů propašování z afghánské metropole Kábul do Německa přibližně 240 dní. Cesta je rozdělena na etapy a lidé často dlouho pobývají v Turecku a v Řecku. Migranti mnohdy zůstávají zablokováni v Srbsku, protože sousední Maďarsko posílilo kontrolu hranic. Překonání Maďarska jim v průměru trvá šest dní a další dva dny pak cesta přes Rakousko.

STŘEDOZEMNÍ MOŘE: Jižní cestu, například ze subsaharské Afriky do Libye, uprchlíci a migranti urazí za několik dnů až týdnů. Čas potřebný k dosažení Libye se letos zvýšil - kvůli zpřísnění boje proti pašerákům vede jejich cesta někdy oklikou přes poušť. Migrantům z východní Afriky trvá cesta do Itálie průměrně šest až osm měsíců. Trasy, jichž užívají pašeráci ze Sýrie či Iráku, obvykle zaberou kolem 180 dnů. Někdy mohou lidé na cestě strávit více než dva roky.

Kolik peněz se v pašeráctví lidí točí?

Němečtí bezpečnostní experti a rakouští odborníci odhadují, že celkový obrat pašeráctví lidí do Evropy po všech cestách, včetně Dálného východu, dosahuje tří až čtyř miliard dolarů (71,6 až 95,4 miliard Kč). To zahrnuje náklady pašeráků i výlohy na ubytování a stravu. V roce 2015, kdy migrace do Evropy vrcholila, se mělo za to, že obrat činil nejméně šest miliard dolarů (143,1 miliard Kč). Uvedení odborníci odhadují, že čistý zisk pašeráků je až tři miliardy dolarů (71,6 miliard Kč). V roce 2016 vyneslo pašeráctví jen v samotné Libyi až 580 milionů dolarů (13,8 miliard Kč).

Jak si migrant cestu do Evropy objedná a jak za ni zaplatí?

Obvykle se takový člověk ve své domovské zemi dohodne s osobou, které důvěřuje. Podle Bilgerové je stejné zázemí důležité k tomu, aby mezi rodinou a zprostředkovatelem panovala důvěra. Jakmile migrant podá zprávu o tom, že dorazil do země určení, pašerák dostane peníze, jež složí důvěryhodná třetí strana. Ale jsou i jiné dohody. Lidé se na nezávisle operující pašeráky mohou obrátit v každé fázi cesty. Podle odborníků z ICMPD dostane pašerák polovinu sumy před překročením hranic a druhou polovinu za nimi.

Mohou si pašeráci dovolit ohrožení svých klientů na životě?

Dříve pašeráci své činnosti obvykle zanechali, jestliže jejich síť vykazovala vysokou úmrtnost, špatně se s lidmi v jejím rámci zacházelo anebo končili jinde, než si původně přáli. Nynější vysoká poptávka však způsobila, že se do pašování lidí zapojili "fušeři". Například v Libyi migranty jednoduše odstrčí v člunu na moře, říká Hofmann To vysvětluje vysokou úmrtnost ve Středozemním moři, protože riziko smrti během přepravy může být nižší, než když člověk zůstane v Libyi.

Jakou roli hraje v pašeráctví lidí padělání dokumentů?

Podle německých vyšetřovatelů mají velmi důležitou roli. Netýká se to pouze padělaných osobních dokumentů, jako jsou pasy a řidičské průkazy, ale také podvržených výhružných dopisů od Talibanu, jež migranti předkládají evropským úřadům na důkaz toho, že museli utéci. Vyskytly se také případy padělaných univerzitních diplomů.

Kolik zfalšované dokumenty na černém trhu stojí?

Migrant si na černém trhu může koupit bulharský pas za 900 dolarů (21.500 Kč), tvrdí němečtí bezpečností experti. Pravý syrský pas z vyrabovaných úředních skladů stojí 2200 dolarů (52.500 Kč). Komplet řidičského průkazu a rodného listu přijde na 5600 až 11.200 dolarů (133.600 až 267.200 Kč). Pasy, co projdou kontrolou na mezinárodních letištích, stojí 2250 dolarů (53.700 Kč). Dobře vybavené padělatelské dílny na profesionální úrovni nalezneme podle vyšetřovatelů v Turecku a Bulharsku. Dokáží vyrobit italské občanské průkazy, ale i dokumenty francouzské, španělské a německé.

Je možné neregulerní migraci zarazit?

Otevřené a hospodářsky provázané společnosti mohou jistě migraci snížit, ale nikoli ji zcela zamezit, tvrdí Hofmann. Jediným způsobem jak neregulerním přechodům hranic zcela zabránit, je ohrožení života, riziko ranění, dodává Hofmann a jako příklad uvádí "pásmo smrti" mezi východním a západním Německem před rokem 1989.

Jak rychle se mohou pašerácké trasy změnit?

V roce 2015 se tranzit během pouhých čtyř týdnů přesměroval z centrální oblasti Středomoří na balkánskou cestu. To by nedokázal žádný stát, žádná mafie, zdůrazňují Hofmann s Bilgerovou. Ukazuje se, že migrací se zabývá obrovská, decentralizovaná síť, která je schopná - díky různorodosti zainteresovaných hráčů - rychle a efektivně reagovat na změnu podmínek.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy