Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už je to tu: Brusel zahajuje řízení s Českem kvůli neplnění kvót

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel/Praha - Země EU si k 9. červnu převzaly v rámci uprchlických kvót z Itálie a Řecka celkem 20 869 lidí, oznámila dnes Evropská komise. Zároveň uvedla, že zahajuje s Českem, Polskem a Maďarskem řízení pro porušení unijní legislativy.

Na systému přerozdělování uprchlíků se unijní státy shodly v roce 2015. Řízení může po několika etapách skončit před unijním soudem a následně pokutou příslušné členské zemi.

Podle relokačního mechanismu si členské země EU měly rozdělit až 160.000 žadatelů o azyl nacházejících se v Itálii a Řecku. Program příliš úspěšný nebyl, přesunuto takto bylo ani ne 20.000 lidí. Česko ze své kvóty necelých 3000 osob přijalo 12 lidí. Své závazky však zatím nedokázala naplnit většina unijních zemí.

"Jsme pevně rozhodnuti jako vláda neúčastnit se přerozdělování, neúčastnit se systému povinných kvót," zopakoval dnes premiér Bohuslav Sobotka postoj české vlády. "V případě, že s Českou republikou bude zahájeno jakékoli řízení, tak jsme připraveni hájit tuto naši pozici a dát na stůl argumenty, proč ta cesta povinných kvót je špatně," dodal Sobotka.

Témata:  Evropská komise (EK) Česká republika EU Polsko Maďarsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy