Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V rámci ukrajinské krize porušují na Donbasu lidská práva obě strany

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev/Ženeva - Na východoukrajinském Donbasu zaznamenali porušování lidských práv jak na území ovládaném proruskými separatisty, tak kyjevskou vládou.

Informovala o tom dnes šéfka pozorovatelské mise OSN pro lidská práva Fiona Frazerová. Na obou stranách konfliktní linie nezákonně zadržují lidi, které pak psychicky i fyzicky týrají.

"Zaznamenáváme i nadále případy nezákonného zatýkání. V mnoha případech pak zadržené fyzicky a psychicky týrají a mučí, a to po obou stranách demarkační linie. Vězni neměli kontakt s vnějším světem, byli biti, mučeni elektrickým proudem, byla jim odepřena lékařská pomoc a nutili je podepisovat různá doznání," řekla Frazerová.

Přestože za poslední dva roky takových případů ubylo, tyto praktiky podle šéfky mise trvají. Problémem pro pozorovatele je pak odepření přístupu k vězňům na straně proruských separatistů, Kyjev přitom do svých věznic dveře pozorovatelské misi otevřel.

Podle dnešní zprávy Úřadu Vysokého komisaře OSN navíc na Ukrajině dochází k "systematickému porušování práva na spravedlivý proces v případech souvisejících s konfliktem".

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 21:35

Izraelská armáda potvrdila zabití velitele hnutí Hizballáh

Izraelská armáda v úterý potvrdila zabití velitele proiránského šíitského hnutí Hizballáh, k němuž došlo při útoku na jižní Libanon.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy