Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska tvrdě kritizoval politiky. Neřeší problémy lidí, myslí si

Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska kritizoval politiky, že se nevěnují palčivým problémům společnosti a místo toho se zaměřují na okrajová témata a vzájemné slovní výpady. Zmínil také problematiku romských osad.

"Je neudržitelné, aby se politická elita shodovala, co jsou největší slabiny Slovenska - školství, zdravotnictví, kvalita života v regionech, vyloučené romské komunity, výzvy spojené se stárnutím populace, inovační potenciál země - ale ty nejviditelnější a nejhlasitější diskuse se vedly o jiném. Mnohokrát o maličkostech plných osobní nevraživosti," uvedl Kiska v projevu před poslanci sněmovny, kde přednesl zprávu o stavu země.

Podle slovenského prezidenta jsou jedním z pramenů rezignace lidí na politiku a frustrace z fungování veřejných institucí nedůvěra ve schopnost státu potrestat ty, kteří porušují pravidla, a chabý boj proti korupci i klientelismu.

"Téma boje proti korupci se zvrhlo v osobní politickou válku, která paralyzovala Slovensko. (...) Před rokem jsem vyslovil varování, že když má Slovensko tímto způsobem pokračovat dále, bude to mít vážné následky. Slovensko ovšem pokračovalo dále a má to vážné následky," řekl Kiska, jenž zároveň podpořil nedávné pochody lidí proti korupci, které se konaly v několika městech Slovenska.

Za největší bezpečností riziko pro Slovensko Kiska označil politické síly a názory, které zemi tlačí na okraj, případně za hranice západních politických, ekonomických a obranných seskupení. Nepřímo tak upozornil na politiku krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko.

Kiska se také přihlásil k účasti země na projektu vícerychlostní Evropy, tedy hlubší integrace EU, kterou na rozdíl od nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita prosazuje premiér Robert Fico.

"Jednou z kapitol hanby v příběhu Slovenské republiky je osud vyloučených romských komunit. Romové nejsou součástí úspěchu naší země," uvedl Kiska. Dodal, že dosavadním pokusům o nápravu chybělo politické odhodlání, stanovení cílů a vynucování jejich plnění. Podle Kisky se staly hlavním znakem vztahu politických elit k romské menšině silácké řeči o pořádku a tvrdé ruce, které jsou určeny pro většinovou populaci.

Premiér Fico v reakci na Kiskovo vystoupení v prohlášení uvítal, že v hlavě státu našel spojence v iniciativě dostat Slovensko do jádra EU. Premiér dodal, že boj proti extremismu a korupci je dlouhodobou výzvou pro vládu.

Témata:  Andrej Kiska Slovensko Robert Fico

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy