Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přístav v americkém Charlestonu byl evakuován kvůli podezření na špinavou bombu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington - Přístav v jihokarolínském Charlestonu musel být evakuován. Úřady měly podezření, že na palubě lodě Maersk Memphis je takzvaná špinavá bomba. Poplach byl později odvolán. Případ vyšetřuje i FBI.

Kontejnerová nákladní loď Maersk Memphis připlula do Charlestonu z amerického přístavu v Newarku, předtím kotvila mimo jiné v ománském přístavním městě Salála.

Společnost Maersk Line uvedla, že americká pobřežní stráž ji o povaze nebezpečí informovala. "Plavidlo bylo okamžitě evakuováno, posádka je v bezpečí a na pevnině. Plně spolupracujeme s úřady, které situaci řeší," uvedla firma. Pobřežní stráž sdělila, že na možnou hrozbu byla upozorněna ve středu ve 20:00 místního času (čtvrtek 02:00 SELČ), což bylo podle portálu vesselfinder.com zhruba dvě hodiny před očekávaným připlutím lodi.

Na palubě lodi pracoval tým s detektory radiace, který prověřil několik kontejnerů s nákladem, žádné zvýšenou radiaci ale nenaměřil. "Zdroj, který hrozbu v charlestonském přístavu oznámil, byl úřady kvůli dalším výslechům zadržen," uvedla pobřežní stráž.

Případ vyšetřuje FBI, povolána byla i národní garda státu Jižní Karolína. Kolem přístavu byla v okruhu zhruba 1,6kilometru ustavena bezpečnostní zóna, která ale nyní byla odvolána.

Témata:  lodní doprava bomby USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy