reklama

Na problematiku leseb v nacistickém Německu se ve své studii zaměřil Samuel Clowes Huneke, doktorand z americké Stanfordovy univerzity. A jeho zjištění jsou opravdu překvapující. Na pomoc si vzal čtyři dříve neanalyzované policejní vyšetřovací spisy pocházející z Landesarchivu v Berlíně.

Tyto materiály ze 40. let se týkaly údajného porušování tehdy platného zákona o vztazích lidí stejného pohlaví, který kriminalizoval homosexuální akty mezi muži.

Německá policie v raných 40. letech vyšetřovala také osm žen, ale žádná z nich nakonec nebyla stíhána kvůli vztahu s osobou stejného pohlaví. A neexistuje ani žádný důkaz, že by tyto údajné lesby byly potrestány, cituje z výzkumu vědce server The Independent.

Huneke proto dospěl k závěru, že nacistický režim projevoval „překvapivý nedostatek zájmu“ v otázce ženské homosexuality. „Fakt, že policie byla tak hnidopišská v každém detailu práva v těchto případech naznačuje jistou úroveň tolerance,“ vysvětluje.

Huneke také zjistil, že mnoho lesbiček žilo poměrně otevřené životy - často dokonce dlouhé roky - než je někdo nahlásil policii. Expert proto dospěl k závěru, že by to mohlo být způsobeno tím, jak byl vnímáno pohlaví.

„Pohlaví je možná důvod, proč lesbičky nebyly pronásledovány stejným způsobem jako homosexuální muži. Ale to, že existovala jistá tolerance ženské homosexuality, neznamená, že tyto ženy vedly záviděníhodné životy,“ dodává.