reklama

Katar poskytuje prostor pro velkou americkou vojenskou základnu, k níž patří až 11.000 vojáků. Stanice uvedla, že připlutí amerických plavidel svědčí o tom, že Pentagon neopouští Katar v době diplomatické krize s několika arabskými státy, i když prezident Donald Trump obvinil Katar z podpory terorismu na nejvyšší úrovni. O urovnání krize usiluje Turecko, které vyslalo do oblasti svého ministra zahraničí Mevlüta Çavoşoglua.

Saúdská Arábie, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Egypt přerušily 5. června s Katarem diplomatické vztahy a obvinily jeho vládu z podpory extremistických organizací a napojení na Írán. Arabské státy Kataru vyčítají jeho široké kontakty s organizací Muslimské bratrstvo, které je v některých zemích zakázané. Katarská diplomacie ale brání své právo na nezávislou zahraniční politiku.

Z USA se podle agentury AFP ozývají hlasy jak pro podporu bojkotu, tak proti němu. Trump se svým vyjádřením postavil spíše na stranu Rijádu a jeho spojenců, ale ministerstva zahraničí a obrany se snaží o řešení krize. Ministr obrany James Mattis tento týden uzavřel podle katarské agentury QNA s katarským protějškem Chálidem Attíjou kontrakt na prodej bojových letadel F-15 za 12 miliard dolarů (280 miliard Kč). Pentagon také minulý týden ocenil Katar za ochotu poskytovat prostor americké vojenské základně a za jeho přispění k regionální bezpečnosti.

Turecko, Kuvajt, Francie i některé kruhy v USA se snaží o diplomatické urovnání situace. Çavoşoglu, který byl ve středu v Kataru, dnes v Kuvajtu řekl, že Turecko v roztržce nestojí na žádné straně, Ankara si podle něj udržuje stejný odstup od Kataru jako od Saúdské Arábie. Sankce, které byly proti Kataru zavedeny, však neschvaluje.

O krizi kolem Kataru chce telefonicky jednat s Trumpem turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a podle Ankary jsou v plánu třístranné rozhovory mezi Katarem, Tureckem a Francií. Francouzský prezident Emmanuel Macron má koncem června jednat se zástupcem SAE. Çavoşoglua má v pátek v Rijádu přijmout saúdskoarabský král Salmán. „Saúdské království, jako velký regionální hráč, může krizi vyřešit," sdělil Erdoganův mluvčí.

Saúdská Arábie v rámci bojkotu uzavřela svou pozemní hranici s Katarem a spolu s ostatními spojenci i vzdušný prostor pro letadla katarských aerolinií. Tato opatření vyvolala dopravní i zásobovací problémy.