Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čech dostal za krádež ve vile herce Kňažka tři roky

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bratislava - Čech, který kradl v bratislavské vile Milana Kňažka, dostal tři roky vězení. Verdikt je nepravomocný a z reakcí po vynesení rozsudku lze odhadnout, že kauza ještě nekončí. Do předsedy senátu se pustil i samotný herec.

Obhajoba i prokurátor si ponechali lhůtu na odvolání. Obžalovanému hrozilo až deset let vězení.

Do Kňažkovy vily v prestižní bratislavské čtvrti nedaleko památníku Slavín Čech vnikl v noci letos v lednu. V domě odcizil hotovost z peněženky a pomocí nalezených klíčů otevřel trezor, ze kterého podle obžaloby sebral peníze, prsten a hodinky v celkové hodnotě nejméně 10.000 eur (261.000 Kč). Herec se ovšem vzbudil a zloděje postřelil. Zraněný muž ještě stihl z vily uprchnout, ale policisté ho dopadli na zahradě Kňažkova domu. Na soudní proces čekal ve vazbě.

Obžalovaný Pavel Novotný ze Strakonic v úvodu líčení, které se konalo v den jeho 50. narozenin, přiznal vinu, což celý proces zrychlilo. Senát Okresního soudu Bratislava I tak omezil průběh dokazování pouze na okolnosti, které měly vliv na výši trestu. Soudní stání trvalo jen asi hodinu. Kromě krádeže muž čelil obžalobě také z porušování domovní svobody a z poškozování cizí věci.

Soud uložil Čechovi trest na spodní hranici trestní sazby. Kňažko po vynesení rozsudku nahlas netajil svou nespokojenost. "Bylo něco do kapes?," zeptal se Kňažko soudce. Ten ho varoval před uložením pořádkové pokuty či vyvedením z místnosti. "Stačí mi Vaše ostuda za Vaše rozsudky," opětoval herec a při odchodu ze soudní místnosti bouchl do dveří.

Kňažko před novináři ještě před vynesením verdiktu odmítl žádost obžalovaného o odpuštění a tvrdil, že muž s ohledem na okolnosti případu nejednal náhodně. Řekl, že zloděj měl při krádeži rukavice i nástroje na vlámání a že jeho vilu není z ulice vidět. Kňažko odmítl spekulovat, zda má nepřátele, kteří by si krádež mohli objednat.

Témata:  Milan Kňažko Slovensko krádeže soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy