reklama

Kňažko byl v roce 1992 součástí delegace Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) premiéra Vladimíra Mečiara při jednáních se zástupci Občanské demokratické strany (ODS) o budoucnosti Československa.

"Čas ukázal, že to (rozdělení) bylo v té době velmi rozumným krokem. Je to takto lépe. Všechny důvody k nedorozuměním a napětí jsou pryč. Nikdy nebyly takové vztahy (mezi Slovenskem a Českem) jako v současnosti a nikdy nebyla taková dobrá báze na jejich rozvoj. To je nejdůležitější," řekl ČTK Kňažko.

Vyzdvihl průběh samotných jednání o budoucnosti Československa. "To bylo vedeno pozitivní představou, jak dosáhnout dohodu, která by odstranila vznikající napětí a konflikty, jež existují v mnoha složených státech a neustále se stupňují, viz Katalánsko a Španělsko, Skotsko a Británie, Vlámové a Valoni," řekl.

"Většina jednání byla vedena úsilím, jak vytvořit takový systém, který by naplnil představu jedné a druhé strany a který by nám umožnil vytvořit, jak říkával i Václav Havel, takzvanou autentickou federaci. To, co bylo za komunismu, mělo k federaci daleko. Po roce 1989 federace sice víceméně fungovala už bez vedoucí úlohy komunistické strany, ale základní principy zůstaly prakticky nezměněny," řekl bývalý slovenský ministr.

Připomněl například nízké zastoupení Slováků na postech velvyslanců Československa či složení federální vlády, která podle něj až ze dvou třetin tvořili zástupci české politické reprezentace. "To je až neuvěřitelné, že to takto mohlo fungovat a pro mě nepředstavitelné, že to tehdejší slovenské orgány nejvyšší státní správy jednoduše akceptovaly," řekl Kňažko, jenž v roce 2014 neúspěšně kandidoval na funkci slovenského prezidenta.