reklama

Starostka italské metropole Virginia Raggiová, členka populistického Hnutí pěti hvězd, říká, že je „nemožné a také riskantní hledat další ubytovací struktury“ Politička to píše v dopise pro italské ministerstvo vnitra, ze kterého cituje agentura ANSA.

Raggiová řekla, že v současné době „ v hlavním městě existuje silná migrační přítomnost“ a také „kontinuální tok zahraničních občanů“. Cizinci představují 12,7 procent populace Říma, to je více než je celostátní průměr (8,3 procenta). Největší počet imigrantů ve městě pochází z Rumunska.

Agentura Reuters uvádí, že od roku 2014 přijelo do Itálie ze severní Afriky více než půl milionu přistěhovalců, téměř 200.000 z nich žije v různých formách státem financovaného ubytování. Itálie je jedním z hlavních evropských vstupních bodů pro vstup afrických přistěhovalců - zejména z Libye – do Evropy.

„Tato administrativa doufá, že při rozhodnutí o tom, kam umístit nová centra, bude brán v úvahu evidentní migrační tlak, který Řím pociťuje, a důsledky, které mohou být zničující sociálně i v oblasti bezpečnosti lidí, kteří jsou integrováni,“ píše Raggiová v dopise pro ministerstvo vnitra.

Raggiová a její administrativa se už v minulosti snažily rozebrat romské tábory v okolních městech. Tento krok přichází poté, co Hnutí pěti hvězd propadlo v neděli v místních volbách. Strana byla na vrcholu popularity v roce 2016, což bylo považováno za jeden z příznaků populistické vlny, která zachvátila Evropu a částečně i USA v reakci na evropskou migrační krizi.