Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kašmíru se střetly vládní síly a povstalci, zahynulo šest indických policistů a dva civilisté

Indická policie
Indická policie
Foto: delhipolice.nic.in

Dillí – Povstalci dnes v indické části Kašmíru zabili šest indických policistů. Rebelové zahájili palbu na policejní vůz a usmrtili celou jeho šestičlennou posádku, sdělil vysoký představitel strážců zákona. Na pohřbu jednoho ze zavražděných policistů pak stovky lidí provolávaly požadavek nezávislosti indické části Kašmíru.

Podle generálního inspektora policie vládní jednotky obklíčily vesnici, kde se podle tipu skrývali nejméně dva povstalci. Podle něj propukly boje, když vzbouřenci začali střílet ve snaze prolomit obležení. Na vojáky prý házeli kameny členové několikatisícové skupiny lidí z okolí, kteří se vydali rebelům pomoci v útěku.

Následné přestřelky mezi vládními silami a povstalci si pak vyžádaly životy mladého muže a chlapece a nejméně pět dalších osob utrpělo zranění, uvedla policie. Podle vesničanů mají tyto civilní oběti na svědomí indické jednotky.

Indické úřady ve snaze zabránit mobilizaci k novým nepokojům vypnuly v Kašmíru mobilní internet. Na jiných místech v oblasti se již ale konaly další protesty, při nichž bylo údajně zraněno několik lidí.

Převážně muslimský Kašmír je rozdělen mezi Indii a Pákistán. Oba státy si ale nárokují celou oblast. Podle AP si většina obyvatel indické části Kašmíru přeje konec indické nadvlády a samostatnost nebo spojení s Pákistánem. Islámábád dlouho požaduje referendum, Dillí ho však odmítá a podezírá Pákistán, že cvičí a vyzbrojuje povstalce. Islámábád obvinění popírá.

Témata:  Indie policie Indie

Aktuálně se děje

6. května 2024 12:58

Putin nařídil armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy