Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédská rozvědka varuje: Počet radikálních islamistů v zemi masivně vzrostl

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Stockholm - Zatímco v roce 2010 švédská Bezpečnostní policie (Säpo) informovala, že se v zemi pohybuje zhruba 200 islamistů, nyní se jejich počet odhaduje na tisíce. Nejvíce radikálů žije ve městech Stockholm, Göteborg, Malmö a Örebro.

"Nikdy v minulosti jsme nezaznamenali takové množství," uvedl v pátek ředitel Säpo Anders Thornberg, podle kterého se odhady vztahují na islámské radikály ochotné sáhnout k násilí i na ty, kteří financují terorismus či rekrutují džihádisty. "Nárůst extremismu je výzvou historických rozměrů," uvedl.

Příčinou je vyšší míra propagandy, kterou do světa vysílá Islámský stát (IS) a jí podobné skupiny. Do bojů v Sýrii či v Iráku se od roku 2012 zapojilo kolem 300 Švédů.

Rozvědka se ale domnívá, že jen malá část islamistů, kteří nemají daleko k násilí, je schopna ve Švédsku skutečně spáchat teroristický útok.

Problémem je nicméně fakt, že plánování atentátu v současnosti nevyžaduje příliš mnoho času ani prostředků. "Dnes, pokud se rozhodnete jednat, tak si koupíte dva nože nebo najmete dodávku a najedete do davu," upozornil ředitel Säpo.

Témata:  Švédsko Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy