reklama

Podle deníku Zaorálek vnímá probuzení muslimského světa ve spojitosti se západním kolonialismem z minulosti. Koloniální minulost většiny afrických a blízkovýchodních zemí tak přispívá k současnému radikalismu některých muslimských komunit. 

Zaorálek současně varoval, že následujících 20 let je poslední období, ve kterém se Evropa s muslimským světem musí nějak dohodnout. The Guardian současně zmínil, že Lubomír Zaorálek se pravděpodobně stane volebním lídrem Sociálních demokratů do voleb, což se ve středu večer potvrdilo.

Deník připustil, že Sociální demokraté nyní čelí volební výzvě ze strany populistických sil. ČSSD se s tím prý snaží vypořádat tím, že akcentuje odpor vůči řízení ze strany Evropské komise ve věci přijímání migrantů na základě přerozdělovacích kvót. 

Podle The Guardianu Zaorálek řekl, že národy, jako Britové, Francouzi, Nizozemci, Belgičané, Američané a Rusové byli zodpovědní za úmrtí milionů lidí. Ty stejné země nyní čelí revoltám, které jsou způsobené procesy globalizace, jež s sebou přináší nerovnost mezi lidmi.Nejpalčivější je tento problém v muslimských zemích, kde si tyto nerovnosti začínají uvědomovat masy, které jsou čím dál více vzdělanější.

"Čelíme teď probuzení. Měli bychom se zaměřit na mimo západní svět a nově se rodící politické masy," cituje deník Zaorálka. "Dlouhodobě potlačované politické vzpomínky živí náhlé a explozivní probuzení podporované islámskými extrémisty na Blízkém východě," řekl a varoval, že tento fenomén se může rozšířit dál do Afriky a Asie.

Kolonialismus se dle jeho slov dá svým rozsahem přirovnat i k nacismu. "Je tady obrovská tendence zapomínat mnoho věcí z našich dějin," řekl český ministr zahraničí. Připomněl koloniální praktiky Velké Británie v Indii nebo Kongo, jež bylo belgickou kolonií. Podobně na tom prý bylo francouzské Alžírsko a Afghánistán při sovětské invazi v roce 1979. Přirovnání kolonialismu k nacismu rozzlobilo předsedu Starostů a nezávislých Petra Gazdíka (STAN). Ten Zaorálkův výrok označil za "úlet".

"Stejně tak šokující jako rozsah těchto zvěrstev je to, jak rychle je Západ zapomíná" dodal. Podle deníku český šéf diplomacie řekl, že ve zbytku tohoto století nás také čeká "bitva o přežití" související se změnami klimatu.