Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělští záchranáři zachytili 92 migrantů, našli i pět mrtvých těl

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Madrid/Tripolis - Španělská námořní hlídka zachránila 92 uprchlíků, kteří na třech člunech mířili do Evropy. Na dalším plavidle bylo pět mrtvých migrantů.

Španělské úřady objevily člun s mrtvými asi 70 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Španělska. Záchranáři, kteří dorazili k plavidlu zjistili, že všech pět cestujících "zřejmě ze subsaharské Afriky" bylo v "pokročilém stádiu rozkladu". Lodě s téměř stovkou migrantů byly zachyceny východně od Gibraltaru.

Centrum pro analýzu migračních dat IOM uvádí, že pašeráci každý rok dopraví z východní, severní a západní Afriky do Evropy přibližně 55.000 migrantů, z čehož mají zisk 150 milionů dolarů (3,5 miliardy Kč). V roce 2016 vykonalo nebezpečnou cestu ze severní Afriky přes Středozemní moře do Itálie 181.000 migrantů.

Migranti se obrací na pašeráky navzdory riziku i nákladům

V severní Africe lidé pašovaní do Evropy odjíždějí hlavně z Libye. Ale v Libyi od ozbrojeného konfliktu v roce 2011 panuje chaos. Politický zmatek však oslabil i kontrolu hranic a Libye přitahuje migranty i přes rostoucí riziko. V některých případech směřují do Egypta. Ale i mnozí egyptští migranti raději jedou do Liybe, aby se vydali v člunu do Itálie, protože egyptské orgány posilují kontrolu severního pobřeží.

Před rokem 2014 se za cestu ze severní Afriky do Evropy platila standardní cena, která se odvíjela od národnosti migranta a služeb, jež byl schopen zaplatit. Od té doby platí Syřané vyšší cenu než lidé ze subsaharské Afriky - místo standardních 6000 (141.200 Kč) dolarů to je 20.000 dolarů (470.600 Kč).

V roce 2016 se na cestě z Libye přes Středozemní moře do Itálie utopilo nejméně 4579 osob, uvedla Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex. V roce 2015 se počet obětí pohyboval kolem 3000.

"V Libyi je hluboká humanitární krize," uvedl Matteo de Bellis, který se v Amnesty internationaI zabývá migrací. "Uprchlíkům a migrantům hrozí, že budou svévolně zadržováni nebo uneseni, že se s nimi bude špatně zacházet, že budou vystaveni sexuálnímu násilí či vykořisťování," dodal.

Pokud by čelným představitelům EU skutečně záleželo na tom, že se s uprchlíky a migranty v Libyi špatně nakládá, nabídli by jim bezpečné a legální trasy do Evropy a hlavně by nabídli z humanitárních přijetí tisíců lidí, kteří potřebují ochranu," uzavřel de Bellis.

Témata:  uprchlíci Španělsko Libye

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.