Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti jezdí na dovolenou do svých zemí, německé úřady jsou téměř bezmocné

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Německá média s přicházejícím létem opět poukazují na to, že někteří „uprchlíci“ jezdí do svých domovských zemí na dovolenou. A to i navzdory tvrzení, že ze své vlasti utekli, aby se vyhnuli pronásledování.

Německý Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) tvrdí, že bylo zaznamenáno ještě více případů žadatelů o azyl, kteří cestují zpět do svých rodných zemí. Mluvčí BAMF řekl, že se úřad dozvěděl o případech na základě spolupráce s federální policií, píše server Mitteldeutsche Zeitung.

Ačkoli BAMF uvedl, že jsou si úředníci vědomi dalších případů, stále odmítá zveřejnit veškeré statistické údaje o problému, takže nejsou známa žádná přesná čísla. Federální policie, která také nevede žádné statistiky, říká, že problém „není izolovaný“ a může tedy být velmi rozšířený.

BAMF také poznamenal, že v současné době v Německu neexistují žádné zákony, které by bránily migrantům cestovat zpět do svých domovských zemí, jakmile v Německu získají azyl. Některé případy jsou podle agentury oprávněné – jde například o vážnou nemoc blízkých příbuzných.

Předpisy EU uvádějí, že žadatelé o azyl nemohou ztratit svůj azylový status, pokud se vrátí do své domovské země. Navzdory tomu BAMF uvádí, že pokud se u takové cesty potvrdí, že jde o dovolenou, může to vést ke zrušení statusu uprchlíka v Německu.

Už v září tento trend, respektive zprávy o tom, že uprchlíci jezdí domů na dovolenou, plnil v Německu titulní strany médií, protože mnozí z těchto migrantů i nadále dostávali peníze od německé vlády v rámci systému sociálního zabezpečení.

Německo není jedinou zemí, ve které byly zaznamenány snahy přistěhovalců vrátit se do svých zemí na dovolenou. Ve Švýcarsku například noviny  Basler Zeitung  psaly, že existují tisíce případů migrantů z Eritreje, kteří žádali o dávky od švýcarského státu a pak za tyto peníze odjeli do vlasti na dovolenou.

Ve Švýcarsku bylo podáno asi 50.000 žádostí od migrantů, většina z nich byla schválena. Eritrejci tvoří velkou část migrantů překračujících centrální Středomoří - spolu s dalšími běženci ze střední a západní Afriky. Ačkoli všichni žádají o azyl v Evropě, Evropská pohraniční agentura Frontex tvrdí, že mnoho z nich se stěhuje do Evropy pouze kvůli  ekonomickým důvodům.

Témata:  Německo uprchlíci EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.