reklama

Demonstrace pod heslem Lidská práva nade všechno byla závěrečným vyvrcholením týdne akcí pod názvem KyivPride. Přicestovala na něj i delegace z partnerského města Mnichova. Hlášeny byly jen menší potyčky s nacionalisty a ortodoxními protidemonstranty. Šest lidí bylo zadrženo.

Přítomná poslankyně Evropského parlamentu za Zelené Rebecca Harmsová ocenila ochotu úřadů chránit právo občanů na demonstraci. "Je to důležité znamení, že se Ukrajina rozhodla připojit se k hodnotám a idejím západní demokracie," řekla.

První Pochod za rovnost se v Kyjevě konal v roce 2013. O rok později ho úřady odmítly z bezpečnostních důvodů povolit. V roce 2015 byl při střetech provázejících tuto akci těžce zraněn policista.

Ukrajinský parlament v roce 2015 schválil zákon, který zakazuje diskriminaci homosexuálů na pracovišti. Zákon byl součástí série zákonů, které Ukrajina potřebuje k uzavření dohody s EU o bezvízovém styku. V době hlasování se však tehdejší předseda parlamentu Volodymyr Hrojsman, který je nyní premiérem, snažil ujistit pochybovače prohlášením, že Ukrajina nikdy nepovolí sňatky homosexuálů.