Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se zlobí: Kdo skutečně sestřelil let MH17? USA informace o katastrofě nikdy neodtajní

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Zde na úlomcích letadala jsou vidět dirky po střepinách raketového systémmu BUK.
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Zde na úlomcích letadala jsou vidět dirky po střepinách raketového systémmu BUK.
Foto: Dutch Safety Board

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin v kontroverzním dokumentu režiséra Olivera Stonea mluvil o téměř všech klíčových událostech spojených s Ruskem. A to včetně tragického konce pravidelného letu MH17 společnosti Malaysia Airlines. Ten byl zasažen raketou protiletadlového raketového kompletu Buk nad ukrajinským Donbasem.

Putin tvrdí, že USA nikdy neodtajní informace o katastrofě letu MH17 nad Donbasem, pokud to bude odporovat jejich pozici, podle které odpovědnost za nehodu nesou povstalci.

Stone se šéfa Kremlu přímo zeptal, zda věří, že americká rozvědka má informace o pádu MH17. Filmař přitom zmínil, že americké zpravodajské služby musely po majdanském převratu v roce 2014 situaci na Ukrajině sledovat.

„Jsem přesvědčen, že tomu tak je. Bohužel žádné důkazy v tom, co jsme dostali od našich partnerů, nejsou," odpověděl mu Putin s tím, že je takové jednání pochopitelné. „Nám je jejich pozice vůči Ukrajině jasná. Oni bezesporu chtěli svalit vinu na domobranu Donbasu a nepřímo i na Rusko, které ji podporuje," uvedl ruský prezident.

„A pokud tomu tato informace odporuje, tak ji nikdy neodtajní," odpověděl Putin na otázku o neochotě Spojených států uveřejnit informace, pokud odporuje jejich pozici.

Dopravní Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines směřoval z Amsterodamu do Kuala-Lumpuru a zřítil 17. července roku 2014 v Doněcké oblasti. Všech 298 lidí na jeho palubě zahynulo.

Společný vyšetřovatelský tým uvedl na konci září 2016, v souladu s povolením uveřejňovat o případu informace, že podle prvních náznaků byl let MH17 sestřelen ruskou raketou odpálenou z protiletadlového systému 9K37 BUK. Ten se nacházel na ukrajinském území kontrolovaném donbaskou milicí.

Rusko zprávu napadlo jako zaujatou s tím, že jeho zástupcům nebylo možné zapojit se do vyšetřování, zároveň velké množství jejich poznatků a předložených údajů bylo v závěrečné zprávě záměrně ignorováno. 

Verzi o tom, že v sestřelení stroje má prsty Moskva, nevěří podle průzkumu ani samotní Rusové - 99 % dotazovaných se domnívá, že Rusko nenese na incidentu sebemenší vinu, polovina respondentů pak je přesvědčena, že vina je na straně Ukrajiny. Čtyři procenta lidí pak jsou toho názoru, že jde o dílo samozvaných milicí působících v Doněcku či Luhansku.

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy