Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na letovisko v Mali: Komando zabilo čtyři atentátníky, podařilo se zachránit 36 lidí

Bamako, Mali (Hôtel Radisson, hôtel d'affaires français)
Bamako, Mali (Hôtel Radisson, hôtel d'affaires français)
Foto: Reprofoto YouTube

Bamako - Islamisté v neděli zaútočili na turistické středisko poblíž Bamaka. Maliské jednotky čtyři radikály zabily a podařilo se jim zachránit kolem 36 zákazníků nebo pracovníků hotelu. Mezi zachráněnými je 15 Francouzů a zhruba stejné množství Malijců.

Ozbrojenci v neděli v noci přepadli letovisko Kangaba a zabili nejméně dva lidi. Maliský ministr obrany připsal útok blíže neupřesněným radikálům. Řekl také, že zvláštní síly v neděli osvobodily dvacítku rukojmích. Na místě zasahovali i francouzští vojáci a příslušníci oddílů OSN z mise MINUSMA.

Kangaba leží v Dougourakoru východně od Bamaka. K víkendovým pobytům toto luxusní středisko často využívají cizinci, kteří žijí v Mali.

V nestabilní severoafrické zemi operuje řada islamistických teroristických skupin, z nichž nejvýznamnější je Ansar Dine, Murábitún a Al-Káida v islámském Maghribu. V bývalé francouzské kolonii proto od roku 2013 působí více než 10.000 členů mírových sil OSN z různých zemí. Česká armáda má v maliské misi pod patronací Evropské unie několik desítek vojáků.

Americké velvyslanectví vydalo minulý týden varování pro americké občany. Na seznamu míst, jimž se mají Američané vyhýbat, byly diplomatické mise, kultovní místa a všechny objekty navštěvované běžně západními občany. Britská vláda nedoporučuje vůbec cestovat do severních oblastí Mali a do jižních částí a do Bamaka jenom v nezbytných případech.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje vzhledem k vyhlášenému výjimečnému stavu v zemi, jehož důvodem jsou pokračující vážné hrozby proti bezpečnosti osob a majetku, cestovat do Mali jen ve zcela nezbytných případech.

Zhoršení bezpečnostní situace se týká celého území Mali, tedy včetně hlavního města Bamaka a ostatních regionů na jihu země, které byly dosud považovány za relativně bezpečnější. MZV varuje zejména před cestami na sever země, kde vzhledem k pokračujícím aktivitám teroristických skupin nemůže být, i přes přítomnost zahraničních ozbrojených sil, individuální bezpečnost cizinců v žádném případě zaručena.

Témata:  Mali teroristické útoky v Mali

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy