Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská jednání budou v Astaně pokračovat začátkem července

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Astana - Mírové rozhovory o Sýrii by měly v kazašské metropoli Astaně pokračovat začátkem července, v přesném datu se ale zúčastněné strany rozcházejí.

Kazašské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo jako datum obnovení jednání 4. červenec, šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov krátce předtím na návštěvě v Pekingu oznámil datum 10. července, kdy se ale konají i mírové rozhovory OSN o Sýrii v Ženevě.

"Kazašské ministerstvo zahraničí, po dohodě s úřady Ruska, Turecka a Íránu, oznamuje novou schůzku na vysoké úrovni o Sýrii v astanském procesu, která se uskuteční 4. a 5. července," uvedlo ministerstvo v prohlášení. Dodalo, že tato jednání by měla být věnována takzvaným klidovým zónám v Sýrii, zpřístupnění humanitární pomoci a rekonstrukci země.

Zdroj blízký rozhovorům OSN v Ženevě agentuře AFP potvrdil, že jednání v Astaně se uskuteční 4. a 5. července před zahájením dalšího kola rozhovorů OSN v Ženevě, které začne 10. července. Ruský ministr zahraničí Lavrov dnes oznámil jako termín astanské schůzky 10. červenec a uvedl, že schůzky se zúčastní i zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

De Mistura před dvěma dny svolal na 10. července již sedmé kolo rozhovorů do Ženevy. Minulá setkání byla zprostředkovaná a de Mistura při nich vyjednával odděleně s delegacemi syrské opozice a vlády.

Kazašské ministerstvo zahraničí 8. června oznámilo, že schůzka v Astaně se odkládá na neurčito. Moskva původně rozhovory navrhovala na 12.-13. června.

Témata:  Sýrie Kazachstán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy