reklama

Max Abrahms, odborník na bezpečnost a analýzu mezinárodních vztahů, řekl serveru Newsweek, že odstranění by zřejmě nemělo příliš velký dopad na velení a kontrolu IS, ale by bylo velkým PR vítězstvím. Ve většině teroristických organizacích vrchní velitelé omezují své příznivce od páchání masivních a bezohledných násilných činů. Jejich odstranění tak často vede k nárůstu nekoordinovaných útoků. ISIS byl ale v tomhle směru "atypický", protože Bagdádí a další nejvyšší představitelé pravidelně povzbuzovali stoupence, aby se zapojili do náhodných násilných činů proti vojenským i civilním cílům. Ztráta kultovní hlavy tak asi nezastaví IS v páchání jeho zvěrstev, ale může neopravitelnou symbolickou ztrátou, která může naznačovat selhání projektu chalífátu. To se mohlo projevit na menší počtu rekrutů.

 

Podle webu The Diplomat si americká administrativa (a dozajista nejen ta) musí položit následující otázky, které vyplývají z nevyhnutelné porážky IS v Sýrii a Iráku, jenž údajná smrt jeho vůdce předvídá. Těmito otázkami jsou: a) jaký bude dopad této vojenské porážky na stovky tisíc, ne-li milionů, sympatizantů a příznivců ISIS po celém světě, b) jaký dopad bude mít vojenská porážka na budoucí podoby politických a vojenských konfliktů v v zemích, kde ozbrojené skupiny IS nyní operují jako je Egypt, Libye, Afghánistán, Nigérie, Indonésie či Filipíny, c) jakou formu přijme další revoluční Islámský stát a v jaké zeměpisné oblasti bude zřízen (Pákistán, Libye, Afghánistán, Jemen, Katar či Saúdská Arábie)?

 

The Diplomat poukazuje na to, že existence islámského státu je pro muslimy natolik lákavá a tak spojená s jejich náboženstvím (které v počátku neznalo existenci rozdělení státu a náboženství), že nelze počítat s tím, že by se této idey vzdali i po neúspěchu Islámského státu. Možná poněkud naivně The Diplomat píše, že samotný islámský stát není ničím z principu špatným, v případě IS ale bylo špatné jeho provedení, které nevěnovalo pozornost míru, lidské bezpečnosti a hospodářské prosperitě.  

Nový IS?

IS má v několika zemích své pobočky, které nabývají na síle, a proto se nedá očekávat jeho úplné zmizení. Nicméně, i kdyby zmizelo jádro a tyto pobočky se ukázaly být mnohem méně schopné, ani tak není vyhráno. The Diplomat je přesvědčen, že vznik nástupce IS je neodvratný díky úspěchu IS v celosvětové mobilizaci radikálů. Současný americký ministr zahraničí Rex Tillerson sám tento depresivní scénář uznal, když před Senátem poznamenal, že po úspěšné likvidaci IS v Sýrii  „se promění na něco jiného."

Kongresový výzkumný útvar zveřejnil v lednu 2017, jen pár dní před tím uvedením Trumpa do úřadu, některé faktory, které mohou vést k pokračování či vytvoření nového IS. Jsou to: a) propojenost konfliktů a politických krizí v Iráku, Sýrii a dalších zemích, b) intervence a jejich vzájemné soupeření různých regionálních a mimoregionálních aktérů (Ruska, Íránu, Turecka a států Arabského zálivu) do těchto a jiných zemích, c) omezená mezinárodní protiteroristická a zpravodajská spolupráce, d) snadná dostupnost zbraní. The Diplomat dodává, že velmi podstatným faktorem, který z očividných důvodů nebyl ve zprávě zmíněn, je neustávající radikalizace muslimů způsobená válečnými operacemi USA a jejích spojenců (jenž jsou často diktátorské režimy) proti „muslimským terorismům.“

Díky tomu se The Diplomat domnívá, že pokud USA něco potřebují učinit, není to pouze vést války proti terorismu a radovat se z válečných úspěchů proti IS. Dnešní protiteroristické operace se soustředí na zabránění návratu různých bojovníků do jejich domovských zemích, podle The Diplomat je ale třeba přemýšlet, jak příští IS bude vypadat a připravit se na něj. Varuje, že muslimské oblasti rozkládající se na námořní hranici mezi Indonésií a Filipínami jsou vysoce náchylné k přilákání radikálů toužících po pokračování IS.

Zatímco západní země se obávají návratu radikálů a nervózně vyhlížejí místo, kde by mohl nový IS vyrůst, Izrael vnímá zánik IS z jiné perspektivy. Pro Izrael je mnohem významnější, kdo nastoupí na trůn moci po IS, než kde se nový IS objeví. Podle The Jeruzalem Post vládnou v Izraeli obavy, že by vakuum vytvořené porážkou IS mohl obsadit Írán a jím podporované šiítské milice či Asad. The Jeruzalem Post doufá, že území ovládané IS získají Syrské demokratické síly či jiní rebelové, které Izrael nepovažuje za nebezpečné. Pokud ale toto přání něco vyjadřuje, tak především, jak výrazně je boj s IS a syrská občanská válka ovlivňována zájmy regionálních mocností. A to nejvýrazněji poukazuje na pravděpodobnost nového IS.