Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náskok Merkelové před Schulzem klesá, ukazují průzkumy

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Už za tři měsíce se budou v Německu konat parlamentní volby. Náskok CDU/CSU německé kancléřky Angely Merkelové před sociálními demokraty (SPD) Martina Schulze podle nejnovějšího průzkumu poklesl na 11,5 procentního bodu.

Podle ankety společnosti INSA by nyní hlavní pravicovou sílu v Německu volilo 36,5 procenta lidí, zatímco socialisty 25 procent. Stejná společnost před týdnem uváděla skóre 37,5 ku 23,5.

Do parlamentu by se dostali ještě Levice s 11 procenty, svobodní demokraté (FDP) a Alternativa pro Německo (AfD) s devíti procenty a Zelení se 6,5 procenta. Zisk žádné z těchto stran se od minulého průzkumu nezměnil.

Sociálním demokratům se podle výsledků ankety podařilo zastavit prudký pokles voličských preferencí, který začal v březnu, kdy byla popularita obou hlavních stran téměř vyrovnaná.

Kdyby zářijové volby dopadly, jak naznačuje průzkum, existovaly by v zásadě dvě možné varianty vládních koalic. Jednou z nich by bylo pokračování současné velké koalice CDU/CSU a SPD, která ale není preferovanou variantou ani jedné ze stran.

Druhou možností by byla koalice CDU/CSU, FDP a Zelených. Ta sice není vyloučená, mohla by ale přinést složitá jednání o programu, zejména kvůli velkým rozdílům mezi bavorskou CSU a Zelenými.

Témata:  volby v Německu Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU Martin Schulz Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy