reklama

KLDR začátkem června nabídla USA propuštění Warmbiera "z humanitárních důvodů". Po jeho příletu do rodné země se ukázalo, že muž odsouzený k 15 letům těžkých prací za krádež propagačního plakátu z hotelu je v kómatu a má těžce poškozený mozek.

V pondělí následkům újmy ze severokorejského vězení podlehl a prezident Donald Trump vzápětí označil KLDR za "brutální režim".

Pchjongjang zadržuje podle dostupných informací tři jihokorejce a stejný počet Američanů, na jejichž potrestání za "protistátní činy" si diktatura osobuje právo.

Mun uvedl, že "je velmi politováníhodné, že Severní Korea nerespektuje lidská práva". Soul se pokusí učinit vše pro návrat jihokorejců zadržovaných totalitním režimem.

Warmbier se do USA vrátil 13. červa, ale byl v kómatu a měl těžce poškozený mozek. Jeho příbuzní uvedli, že Warmbier nebyl po návratu schopen "mluvit, neviděl a nereagoval na řeč". Rodina nepochybuje o tom, že byl v KLDR krutě mučen.

Do KLDR se Warmbier dostal díky turistické kanceláři Young Pioneer Tours, která organizuje z Číny cesty do Severní Koreje. Dnes její zástupce oznámil, že Warmbierův případ ukazuje, že pro Američany je pobyt v KLDR "příliš velké riziko". Severní Korea údajně nepovolila žádnému pracovníkovi kanceláře sejít se s Američanem po jeho zatčení. Severní Korea ve Warmbierově případu podle operátora postupovala "strašným" způsobem.